ABD'nin evrenin kökenini inceleyecek teleskobunun fırlatılışı yine ertelendi

NASA verilerine göre, evrenin ortaya çıkışının ilk anlarındaki oluşum sürecini incelemek üzere tasarlanan Amerikan uzay gözlemevi SPHEREx'in fırlatılışı teknik nedenlerle tekrar ertelendi.
ABD Uzay Ajansı, "Ekstra süre, ekiplerin roketi fırlatmadan önce test etmeye devam etmelerine olanak tanıyacak" dedi.
SpaceX'in Falcon 9 roketiyle gerçekleştirilecek fırlatma daha önce 4 Mart, ardından 9 Mart olarak planlanmıştı.
Amerikan özel yayın organlarına göre fırlatmanın Moskova saatiyle 11 Mart'tan önce gerçekleşmesi beklenmiyor.
Uzay aracı, Büyük Patlama'dan saniyenin çok kısa bir zaman diliminde uzayın trilyonlarca kat genişleyerek uçsuz bucaksız ve genişleyen bir evrene dönüştüğü, enflasyon anı olarak adlandırılan döneme ışık tutacak verileri toplayacak.
SPHEREx, optik ve kızılötesi ışıkta veri toplayarak evrenin haritasını çıkaracak. Teleskop, Dünya'dan gözlemlenmesi zor olan kızılötesi ışığı tespit etme yeteneğine sahip. Spektrofotometre, 102 kızılötesi bantta tüm gökyüzünü haritalamak ve bir milyar gök cismi hakkında veri toplamak için kullanılacak.
SPHEREx görevi 2,5 yıl sürecek ve bu süre zarfında cihaz, Evren'in ilk kızılötesi 3 boyutlu haritasını çıkaracak.
Yaklaşık yarım ton ağırlığındaki uydunun maliyetinin 488 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor. SpaceX Falcon 9 fırlatma aracı SPHEREx'i fırlatmak için kullanılacak. Fırlatma, ABD Uzay Kuvvetleri'nin Kaliforniya'daki Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü'nden gerçekleştirilecek.
Falcon 9 roketi ayrıca, Güneş koronasını ve güneş rüzgarını incelemek için geliştirilen PUNCH projesi kapsamında oluşturulan dört Amerikan uydusunu yörüngeye fırlatacak. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Mardin’in Artuklu ilçesinde “Geleceği Tasarla” temasıyla 2’ncisi düzenlenen “Bilim ve Sanat Festivali” (MARDİNFEST), açılış töreni ile başladı.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) ev sahipliğinde Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Üniversite Konferansları Programı kapsamında ‘Nanomalzemeler ile Sürdürülebilir Teknolojilerin Geliştirilmesi’ konulu konferans düzenlendi.
Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu "Sosyal medyada yaş sınırlamaları başta olmak üzere, gençlerimizin dijital dünyada daha güvenli, bilinçli ve verimli bir şekilde yer alabilmelerini sağlamak amacıyla, platformların sorumluluklarını ve iş birliği alanlarını kapsamlı şekilde ele aldık."
Uluslararası Müslüman Topluluklarla Dayanışma Vakfı (MÜSDAV) tarafından düzenlenen "Müslüman Ülke ve Topluluklar Zirve Konferansı Simülasyonu", dijitalleşme, yapay zeka ve gençlik teması etrafında şekillendi.