Çıplak gözle görülebilen ilk bakteri keşfedildi

Yaklaşık 1 cm uzunluğunda olan Thiomargarita magnifica, bilinen tüm diğer dev bakterilerden yaklaşık 50 kat daha büyük.
Bilim adamları, Guadeloupe'deki bir bataklıkta, beyaz filamentler şeklinde dünyanın bilinen en büyük bakterisini keşfetti.
Yaklaşık 1 cm uzunluğundaki organizma, Thiomargarita magnifica isminde ve bilinen tüm diğer dev bakterilerden kabaca 50 kat daha büyük.
Çıplak gözle görülebilen ilk bakteri olan tür, sığ tropikal deniz bataklıklarında çürüyen mangrov yapraklarının yüzeylerinde ince beyaz ipliklerde keşfedildi.
Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı'ndan bilim adamı Jean-Marie Volland, bakterinin boyutu hakkında, “Bağlam içine koymak gerekirse, Everest Dağı kadar uzun bir insanla karşılaşan bir insan gibi" ifadelerine yer verdi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Gelecek dönemde, Türkçe verilerle zenginleştirilen, Türkiye'nin ilk temel yapay zeka büyük dil modelini kullanıma sunacağız. Yerli ve özgün yapay zeka modelleri geliştirilmesinin önünü açacak uygulamaları hayata geçireceğiz." dedi.
İstanbul Üsküdar-Acıbadem bölgesinde 16 kavşakta uygulamaya alınan yapay zeka temelli sensör ve kamera sistemiyle sinyalizasyona anlık müdahale edilerek trafikte yüzde 59'a varan iyileşme sağlandı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Türksat 6A Projesi'nde elde ettiğimiz kazanımlardan üst düzeyde yararlanacağımız Türksat 7A ile yüksek çözünürlüklü gözlem gerçekleştirecek yeni nesil takım uydularımız İmece-2 ve İmece-3 ile uzayda iddiamızı güçlendireceğiz." dedi.
Bursa Teknik Üniversitesi, TÜBİTAK tarafından da desteklenen proje ile bitkilerin, serinletme etkileri belirlenecek. Ülke çapında da faydalanılabilecek çalışma ile şehre hangi bitki türünün serinlik getirdiği, hangi materyalin ise sıcaklığı artırdığı ortaya konacak.