E-devlet üzerinden "tarife karşılaştırma" dönemi başlıyor

İşletmecilerin bireysel abonelik sözleşmesi kapsamında sundukları sabit internet, sabit telefon, televizyon, mobil telefon ve adrese dayalı mobil internet hizmetine ilişkin tarifeler artık e-Devlet üzerinden karşılaştırılabilecek.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan (BTK) yapılan açıklamada 31 Aralık'ta yürürlüğe girmesi öngörülen düzenlemeyle tüketicilerin, işletmecilerin tarife tekliflerini karşılaştırmak için her bir işletmecinin kendi internet sitesine ayrı ayrı erişmek yerine, tüm tarifelere tek bir platform vasıtasıyla ulaşabileceği belirtildi.
Söz konusu tarifeler arasında karşılaştırma yaparak kendileri için en uygun teklifleri seçmesinin hedeflendiği ifade edilen açıklamada, hazırlanan taslak düzenlemenin, işletmecilerin bireysel abonelik sözleşmesi kapsamında sundukları sabit internet, sabit telefon, televizyon, mobil telefon ve adrese dayalı mobil internet hizmetine ilişkin tarifeleri kapsayacağı ifade edildi.
Açıklamada, "Vatandaşlar, talep ettikleri hizmet türüne göre filtrelemeler yaparak kendileri için en uygun tarifeye kolaylıkla ulaşabilecektir. Sabit hizmetlerde, yerleşim yeri adresi seçilerek belirlenen konuma özel teklifler karşılaştırılabilecektir." denildi.
Açıklamada söz konusu uygulamayla işletmecilere ait tarife ve kampanya teklifleri, işletmeci, ortalama aylık ücret, ödeme tipi (faturalı/ön ödemeli), taahhüt süresi, kullanım hacimleri, bağlantı çeşidi, indirme/gönderme hız aralığı, azami cayma bedeli, öncül ücretlerin de karşılaştırılabileceği kaydedildi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Dr. Öğr. Üyesi Belaynesh Chekol, Meta gibi önde gelen şirketlerin "zihin okuma" olarak adlandırılan çalışmalarına ilişkin, “Şirketler ve kuruluşlar bu teknolojiyi benimsediğinde, bireylerin özel düşüncelerine ve sırlarına erişerek onları kontrol etme ve manipüle etme gücüne sahip olacaklar.” dedi.
Yayınlanan bir araştırmaya göre, gıda ambalajlarında, plastiklerde, losyonlarda ve şampuanlarda bulunan bir dizi kimyasalın kalp hastalığından kaynaklanan yüz binlerce ölümle bağlantılı olduğu ortaya çıktı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Gelecek dönemde, Türkçe verilerle zenginleştirilen, Türkiye'nin ilk temel yapay zeka büyük dil modelini kullanıma sunacağız. Yerli ve özgün yapay zeka modelleri geliştirilmesinin önünü açacak uygulamaları hayata geçireceğiz." dedi.
İstanbul Üsküdar-Acıbadem bölgesinde 16 kavşakta uygulamaya alınan yapay zeka temelli sensör ve kamera sistemiyle sinyalizasyona anlık müdahale edilerek trafikte yüzde 59'a varan iyileşme sağlandı.