Güneş'te üç güçlü patlama meydana geldi

8 Haziran gecesi Güneş'te biri çok güçlü olmak üzere 3 patlamanın meydana geldiği bildirildi.
Rusya Bilimler Akademisi Uzay Araştırmaları Enstitüsü Güneş Astronomi Laboratuvarı ve ISTP SB RAS'ın web sitesinde yer alan bilgilere göre Türkiye saati ile 04:49, 03:51, 03:28'de olmak üzere Güneş'te 3 patlama meydana geldi.
Patlamanın Dünya yüzeyine nüfuz etmeyeceği ancak Dünya'ya yakın uzaydaki radyasyon arka planının olumsuz etkileneceği belirtildi.
Uzay hava durumu izleme merkezi IPG'ye göre, son 24 saat içinde Dünya'nın manyetik alanındaki rahatsızlığın derecesi, güneş patlamasından sonra proton akışından kaynaklanan tehlike düzeyi ve güneş X-ışını patlamalarının Dünya'nın iyonosferi üzerindeki etkisi de ılımlı derecedeydi.
7 Haziran'da bilim adamları, Güneş'teki önceki fırlatmaların ardından Dünya'da orta dereceli, G2 düzeyinde bir manyetik fırtına kaydettiler.
G2 Düzeyi, Dünya'daki enerji sistemlerinde sorunlar olabileceği anlamına geliyor. Radyo navigasyonunda kesintiler ve yüksek frekanslı radyo iletişiminde kesintilerini de muhtemel olduğu belirtiliyor.
11 Mayıs gecesi Güneş'te meydana gelen bir dizi güçlü patlamanın ardından Dünya'da güçlü bir manyetik fırtına başladı. Böylece Ağustos 2005'ten bu yana ilk kez kaydedilen aşırı güç seviyelerine ulaşıldı.
Güneş patlamalarının sınıflandırılması
Güneş patlamaları, X-ışını radyasyonunun gücüne bağlı olarak beş sınıfa ayrılır: A, B, C, M ve X. Minimum A0.0 sınıfı, Dünya'nın yörüngesinde 1 kare başına 10 nW'lık bir radyasyon gücüne karşılık gelir. Bir sonraki harfe geçerken güç 10 kat artar. İşaret fişeklerine genellikle güneş plazması emisyonları eşlik ediyor; bunların bulutları Dünya'ya ulaşarak manyetik fırtınaları tetikleyebiliyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Gelecek dönemde, Türkçe verilerle zenginleştirilen, Türkiye'nin ilk temel yapay zeka büyük dil modelini kullanıma sunacağız. Yerli ve özgün yapay zeka modelleri geliştirilmesinin önünü açacak uygulamaları hayata geçireceğiz." dedi.
İstanbul Üsküdar-Acıbadem bölgesinde 16 kavşakta uygulamaya alınan yapay zeka temelli sensör ve kamera sistemiyle sinyalizasyona anlık müdahale edilerek trafikte yüzde 59'a varan iyileşme sağlandı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Türksat 6A Projesi'nde elde ettiğimiz kazanımlardan üst düzeyde yararlanacağımız Türksat 7A ile yüksek çözünürlüklü gözlem gerçekleştirecek yeni nesil takım uydularımız İmece-2 ve İmece-3 ile uzayda iddiamızı güçlendireceğiz." dedi.
Bursa Teknik Üniversitesi, TÜBİTAK tarafından da desteklenen proje ile bitkilerin, serinletme etkileri belirlenecek. Ülke çapında da faydalanılabilecek çalışma ile şehre hangi bitki türünün serinlik getirdiği, hangi materyalin ise sıcaklığı artırdığı ortaya konacak.