Erzurum’da Doğu Anadolu Gözlemevi projesi

Türkiye'nin en büyük bilim projelerinden biri olan Doğu Anadolu Gözlemevi projesinin, Erzurum’da 5 yıldır sürdüğü ve proje için sona yaklaşıldığı belirtildi.
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Doğu Anadolu Gözlemevi Projesi ile Türkiye'nin uzayı Erzurum'dan izleyeceğini belirtti.
Türkiye'nin en büyük bilim projelerinden biri olan Doğu Anadolu Gözlemevi projesinin, 5 yıldır sürdüğünü ve proje için sona yaklaşıldığını ifade etti.
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak Erzurum'da görev yapan Ulusal ve Yerel Basın temsilcileriyle kahvaltılı basın toplantısında bir araya geldi. Atatürk Üniversitesi Konukevi'nde gerçekleşen basın toplantısında Rektör Koçak, basın mensuplarına, Türkiye'nin en önemli bilim projelerinden biri olan ve Atatürk Üniversitesi Astrofizik Uygulama ve Araştırma Merkezi (ATASAM) tarafından yürütülen Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) Projesi hakkında bilgi verdi.
Atatürk Üniversitesi bünyesinde kurulacak olan DAG için bugüne kadar 76 milyon lira yatırım yapıldığını belirten Koçak, "Uzay, Erzurum'dan izlenecek, geçmişte olduğu gibi Erzurum'dan araştırılacak. Erzurum'un gözüyle uzaya bakacağız. Teleskop ihalesi geçen yıl yapıldı ve inşaat başlayacak. 3 bin 170 rakımlı Karakaya tepelerinde 2 bin 500 dönümlük arazinin tahsisi yapıldı, altyapısı tamamlandı ve 2019'da ilk ışık alınacak. Erzurum uzay araştırmaları ve uzay turizminin merkezi olacak" dedi.
Atatürk Üniversitesi Rektörü , konuşmasını şöyle sürdürdü:
DAG'ın Türkiye'nin astronomi, astrofizik ve uzay bilimleri alanındaki en büyük yatırımı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Hikmet Koçak, "DAG Türkiye'nin en büyük bilim projelerinden biri. Astronomi ve astrofizik alanlarında ulusal ve uluslararası önderlik pozisyonu. Türkiye'nin en büyük teleskopuna sahip olacak. Avrupa kıtasında bulunan tek gözlemevi olacak. Avrupa'nın en büyük ayna ve uzay ekipmanları kaplama ünitesine sahip olacak. Uluslararası bilim projelerinin yürütüldüğü merkez olacak. Uzay araştırmalarında yerli ve yabancı işbirliklerinin kurulacağı ana merkezlerden biri olacak. Türkiye'nin ve Erzurum'un dünyaya açılan en güçlü penceresi olacak." dedi.
ATASAM Müdürü Doç. Dr. Cahit Yeşilyaprak da çalışmaları yaklaşık 5 yıldır devam eden DAG projesinin, Türkiye'nin astronomi, astrofizik ve uzay bilimleri alanındaki en büyük projesi ve yatırımı olduğunu söyleyerek bir sunum yaptı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Havaların ısınması, okulların tatil olması ve üniversite sınavlarının da bitmesiyle birlikte tatil dönemi başladı. Fakat internet dolandırıcılıklarına karşı uyanık olmakta da fayda var.
Okulların kapanmasıyla birlikte yaz tatilinde çocuklar ve gençler, zamanlarının önemli bölümünü bilgisayar ya da akıllı cihazlarıyla oyun oynayarak geçirecek.
Uzmanlar, lise ve üniversite öğrencilerinin, yapay zekâyı yalnızca eğlence amacıyla değil; öğrenmek, üretmek ve akademik başarıya ulaşmak için de aktif şekilde kullandığını belirtiyor.
Türkiye'nin en büyük teknoloji fuarı olan ve üreticiler ile teknoloji ve dijital dönüşüm meraklılarını bir araya getiren "SDN Tech Expo" başladı.