Gelişen teknoloji insan ilişkilerini nasıl etkiliyor?

Gelişen teknolojinin toplum üzerindeki olumlu ve olumsuz yönleri, toplumun internet kullanımına yaklaşımı ve yıllar içerisindeki toplumsal değişimler nasıl oldu.
Ipsos tarafından Yapılan araştırmalara göre, gelişen teknolojinin toplum üzerindeki olumlu ve olumsuz yönleri, toplumun internet kullanımına yaklaşımı, tercih sebepleri, tutum ve davranışları derlendi.
Her 10 kişiden 7’si teknolojik gelişmelerin insan hayatını kolaylaştırdığını düşünüyor.
Ancak teknoloji geliştikçe kendini güvende hissedenlerin oranı 2022 yılında yüzde 16’a kadar gerilemiş durumda. Bu konuda net bir görüşe sahip olmayan bireylerin sayısı artıyor.
Her 10 kişiden 4’ü gelişen teknolojin insan ilişkilerini de olumsuz yönde etkilediği görüşünde. Bu görüşe katılmayanların oranı yıllar içinde değişmese de bu konuda kararsız olanların oranı artıyor.
Toplumun yüzde 66’sı internetin insanları diğer insanlardan uzaklaştırdığını düşünüyor.
İnternet kullanımı her geçen yıl artıyor ve 2022 yılında her 10 kişiden 9’u internet kullanmakta ve bu kişilerin yüzde 93’ü de her gün interneti kullandığını belirtiyor.
Teknolojinin insan ilişkilerini kötü etkilediğini düşünenlerin oranında yıllar içinde dikkat çekici azalma var, 2018’de on kişiden altısı bu şekilde düşünürken 2022’de on kişiden dördü bu düşüncede. Yeni jenerasyon için mevcut teknolojilerin ekstra olumlu veya olumsuz bir algı yaratmıyor olmasının da önemli etkisi var, onlar için gündelik olaylar… Mesela, zamanla teknoloji kullanımı sıradanlaştıkça bunu hayatımızı kolaylaştırdığını belirtenlerin oranında da önemli azalma oldu, 2006’da yüzde 85 bu şekilde düşünürken 2022’de oran yüzde 70.
2020-2021 yıllarında, Covid-19 salgınının zirve yaptığı dönemde, İnternet kurtarıcılarımızdan biri oldu, çalışırken, haberleşirken, alışveriş yaparken internete sarıldık.
Öte yandan her ne kadar “evde kal” döneminde bizi sevdiklerimize bağlayan kanal olsa da her üç kişiden ikisi internetin insanları diğer insanlardan kopardığını düşünüyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), küresel yapay zekâ yarışında dikkat çeken yeni bir adım attı. Muhammed bin Zayed Yapay Zekâ Üniversitesi (MBZUAI) ve teknoloji grubu G42, Abu Dabi’de düzenlenen etkinlikte dünyanın en gelişmiş açık kaynaklı akıl yürütme modellerinden biri olarak lanse edilen “K2 Think” adlı yapay zekâ modelini tanıttı.
Batman Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı’na bağlı 19 Mayıs Aile Destek Merkezi, çocukların zihinsel gelişimini desteklemek amacıyla "akıl ve zeka oyunları" kursu başlattı.
Yapay zekâ şirketi OpenAI, büyük dil modellerinin (LLM) belirsizlik anlarında tahmin yapmaya yönlendirildiğini ve bu nedenle “halüsinasyon” adı verilen yanlış yanıtlar ürettiğini açıkladı.
Hollandalı teknoloji devi ASML, Fransız yapay zekâ girişimi Mistral AI’a 1,3 milyar avro yatırım yapacağını duyurdu.