Rusya, Covid-19 aşısında iddialı ama istifalar da gecikmedi

Rusya Sağlık Bakanı Murashko, Covid-19 aşısının preklinik/klinik araştırmalarına ilişkin verilerin önümüzdeki günlerde yayınlanacağını duyurdu. Öte yandan Rusya Sağlık Bakanlığı Etik Komisyonu üyelerinden Profesör Alexander Chucalin istifa etti.
Rusya Sağlık Bakanı Mikhail Murashko, verdiği demeçte klinik deneylerin devam edeceğini vurgulayarak "Rus aşısının eleştirisi büyük ölçüde daha fazla araştırma verisine ihtiyaç duyulmasından kaynaklanıyor. Aşının, altı ürünün piyasaya sürüldüğü bir platformda piyasaya sürüldüğünü herkes bilmiyor " ifadelerini kullandı.
Geçtiğimiz salı günü Rusya Sağlık Bakanlığı, "Rusya Doğrudan Yatırım Fonu" ile ortaklaşa geliştirilen "Gamali Aşı Merkezi" tarafından geliştirilen Covid-19 ile enfekte olmayı önleyen dünyadaki ilk aşıyı tescil ettirmişti.
Rusya Sağlık Bakanı, daha önce de Coronavirus'e karşı aşı kampanyasının tamamen gönüllü olacağını, Rus aşısının somut ve güvenilir bir bilimsel zemine dayandığını ve klinik testlerde etkinliğini kanıtladığını ifade etmişti.
Öte yandan, istifalar da gelmeye başladı. Rusya Sağlık Bakanlığı Etik Komisyonu'nun önemli üyelerinden Profesör Alexander Chucalin, aşı konusunda etik kuralların ihlal edildiğini, aşının bütün kontrolleri tamamlanmadan onaylandığını ve onayın iptali için başvurduğu bütün yolların kapatıldığını belirterek istifa etti.
Rusya'nın en ünlü virologlarından olan Chepurnov ise söz konusu aşının Coronavirus'ü daha çok yayacağını savundu.
Uzman bilim insanına göre aşılarda yer alan bazı antikorlar, virüsü artırarak daha da güçlenmesine sebep olabilir. Chepurnov, Covid-19 için bunun büyük bir tehdit oluşturabileceğini, aşı üzerinde daha fazla çalışma yapılmadan uygulanmasının Coronavirusu azaltmak yerine daha da yayabileceği tehlikesine işaret etti. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Okulların kapanmasıyla birlikte yaz tatilinde çocuklar ve gençler, zamanlarının önemli bölümünü bilgisayar ya da akıllı cihazlarıyla oyun oynayarak geçirecek.
Uzmanlar, lise ve üniversite öğrencilerinin, yapay zekâyı yalnızca eğlence amacıyla değil; öğrenmek, üretmek ve akademik başarıya ulaşmak için de aktif şekilde kullandığını belirtiyor.
Türkiye'nin en büyük teknoloji fuarı olan ve üreticiler ile teknoloji ve dijital dönüşüm meraklılarını bir araya getiren "SDN Tech Expo" başladı.
Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (GİBTÜ) ev sahipliğinde, 27-28 Haziran 2025 tarihlerinde 9'uncu Uluslararası Akıllı Teknolojilerde Yenilikçi Yaklaşımlar Sempozyumu (ISAS 2025), düzenlenecek.