188’in üzerinde can kaybı: Kalmaegi’nin ardından aileler yas tutuyor
Filipinler’in orta kesiminde yer alan eyaletlerde, Kalmaegi Tayfununun yol açtığı yıkım sonrası yas hâkim. En az 188 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi ise hâlâ kayıp olarak bildirildi. Ferdinand Marcos Jr., yaklaşan yeni bir tayfun tehdidine karşı ulusal acil durum ilan etti.
Orta Filipinler’de bir basketbol salonunda, tayfundan etkilenenler için cenaze töreni düzenlendi. Aileler sade ahşap tabutların etrafında sessizce toplandı; birbirine sarıldı, yaşadıklarını ve kayıplarını paylaştı. Resmî açıklamalara göre en çok can kaybı, sele kapılan evlerin bulunduğu Cebu Province ve komşu Negros Occidental eyaletlerinde gerçekleşti.
Filipinler Sivil Savunma Ofisi’nin verilerine göre, Tayfun Kalmaegi’nin vurduğu bölgelerde yaklaşık 2 milyon kişi etkilendi, bazı kaynaklara göre 560 000’den fazla kişi acil barınaklara yerleştirildi.
Marcos Jr., yaklaşan başka bir tropik sistemin ülkenin batı kıyılarına ulaşması beklendiğini ve bu nedenle hükümetin hızlı hareket etmesi gerektiğini açıkladı. Acil durum ilanı, hükümete gıda ve yardım malzemelerinin stoklanması, fiyat artışlarının önlenmesi ve afet öncesi hazırlıkların hızlandırılması için önemli bir yetki sağlıyor.
Uzmanlar, kalabalık nüfusun yoğun olarak yaşadığı bölgelerde altyapı eksikliklerinin sele karşı korumasızlığı artırdığını; özellikle nehirlerin hızla taşması ve evlerin hızla su altında kalması gibi olayların can kayıplarını yükselttiğini ifade ediyor.
Yıkımın boyutu büyük: evler yıkıldı, yollar göle döndü, elektrik ve iletişim hizmetleri aksadı. Bireyler evlerinden tahliye edildi, yetkililer arama-kurtarma çalışmalarını yoğunlaştırdı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 8 Kasım Zafer Günü münasebetiyle Bakü’de düzenlenecek törene katılmak üzere Azerbaycan’a gidecek.
Rusya Federasyonu'na bağlı Dağıstan'da meydana gelen helikopter kazasında 4 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi yaralandı.
Filistin Esir Hakları Savunma Merkezi, işgal hapishanelerindeki ağır insan hakları ihlallerine dikkat çekerek, esirlerin yaşam koşullarının sistematik biçimde kötüleştirildiğini bildirdi.
Filipinler'den geçerek en az 188 kişinin ölümüne yol açan Kalmaegi Tayfunu'nun kıyı bölgelerini yıkıcı rüzgarlar ve şiddetli yağmurla vurmasının ardından Vietnam'da en az beş kişinin öldüğü bildirili.