AB'den TIKTOK'a suçlama: Çocukları istismar ve siber zorbalığa açık bıraktı
Avrupa Komisyonu, TikTok'un platformunda çocukların mahremiyetini korumakta başarısız olduğunu belirleyerek şirketi sert sözlerle eleştirdi.
Komisyon, yetişkinlerin çocuk hesaplarını görüntüleyebilmesine izin veren uygulamaların küçük kullanıcıları siber zorbalık, istenmeyen temas ve çevrimiçi istismar riskiyle karşı karşıya bıraktığını açıkladı.
Komisyon Sözcüsü Thomas Regnier "Çocuklara ait içerikler hiçbir koşulda yabancılar tarafından görülebilir olmamalıdır." diyerek TikTok'un mevcut güvenlik önlemlerinin kabul edilemez olduğunu söyledi.
Regnier, Avrupa Birliği'nin Dijital Hizmetler Yasası (DSA) kapsamında talep edilen önlemlerin uygulanmaması halinde çocukların çevrimiçi avcılar, cinsel istismar amaçlı iletişim girişimleri (grooming) ve siber zorbalık tehdidiyle karşı karşıya kaldığını vurguladı.
Komisyonun tespitlerine göre TikTok'ta 13-15 yaş arasındaki kullanıcılar hesaplarını kolaylıkla gizliden herkese açık hale getirebiliyor. Ayrıca 16-17 yaş grubundaki kullanıcıların özel hesapları dahi internet üzerindeki herkes tarafından görüntülenebiliyor.
"Bunu kabul etmiyoruz"
Regnier "DSA kapsamında çocuklara yönelik varsayılan güvenlik ayarları bir vitrin çalışması değildir; gerçekten etkili olmak zorundadır." ifadelerini kullanarak TikTok'un çocuk güvenliği konusunda yetersiz kaldığını dile getirdi.
Soruşturma, Avrupa Birliği'nin son dönemde büyük teknoloji şirketlerine yönelik art arda yürüttüğü denetimlerin devamı niteliğinde geliyor. Daha önce Meta ve Apple'a karşı da kapsamlı yaptırım süreçleri başlatan Brüksel yönetimi, şimdi de TikTok'u mercek altına aldı.
TikTok'un, Komisyonun ön bulgularına yanıt verme hakkı bulunuyor. Ancak Avrupa Komisyonu, şirketin savunmasını yetersiz bulması halinde Dijital Hizmetler Yasası'nı ihlal ettiği yönünde resmi uygunsuzluk kararı alabilecek. Bu durumda TikTok, küresel yıllık cirosunun yüzde 6'sına kadar para cezasıyla karşı karşıya kalabilecek.
Çin merkezli ByteDance'e bağlı TikTok ise Komisyonun bulgularını inceleyeceğini ve Brüksel ile yapıcı şekilde çalışmayı sürdüreceğini açıkladı. Şirket, çocukların çevrimiçi ortamda korunmasının ortak hedefleri olduğunu ve bu alandaki çalışmalarını geliştirmeye devam edeceklerini savundu.
Avrupa Komisyonu verilerine göre Avrupa Birliği'nde yaklaşık 170 milyon TikTok kullanıcısının önemli bölümünü çocuklar oluşturuyor. 12-15 yaş grubundaki çocukların yüzde 7'si uygulamada günde 4 ila 5 saat geçiriyor.
Komisyon, şubat ayında da TikTok'un otomatik oynatma ve sonsuz kaydırma gibi bağımlılık oluşturan tasarım özelliklerinin özellikle çocukların fiziksel ve ruhsal sağlığına zarar verebileceği gerekçesiyle Dijital Hizmetler Yasası'nı ihlal ettiğine yönelik ön bulgularını açıklamıştı. Bu son soruşturma, TikTok üzerindeki düzenleyici baskının giderek arttığını ortaya koyuyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
İranlı bir güvenlik kaynağı, siyonist rejimin İran'a yönelik olası bir savaşa doğrudan katılması halinde devreye alınacak yeni hedef listesi hazırlandığını belirtti. Kaynağa göre, seçilen hedefler uzun yıllar onarılamayacak veya yeniden inşa edilemeyecek nitelikte olacak. İran ayrıca "Balta Dağı" (Pickaxe Mountain) tesisine yönelik olası bir saldırının da doğrudan karşılık göreceği uyarısında bulundu.
Tunus Gazeteciler Sendikası Başkanı Ziyad Debbar, Cumhurbaşkanı Kays Said döneminde basın özgürlüğünün ciddi şekilde gerilediğini belirterek, gazetecilere karşı 30'dan fazla dava açıldığını ve çok sayıda gazetecinin yayın faaliyetleri nedeniyle hapis cezasıyla karşı karşıya kaldığını söyledi.
Rusya Savunma Bakanlığı, gece saatlerinde yüksek hassasiyetli silahlar ve insansız hava araçlarıyla düzenlenen saldırılarda Ukrayna'daki üç önemli limanın vurulduğunu açıkladı.