Bangladeş'te İslam düşmanı Şeyh Hasina ülkeden kaçtı

Bangladeş'te 1 Temmuz'da başlayan protestolar, ülke genelinde büyük bir halk hareketine dönüştü. Halkın direnişine daha fazla dayanamayan İslam düşmanı Şeyh Hasina Vecid, Hindistan'a kaçtı.
Bangladeş'te kamuda işe giriş pozisyonlarının yüzde 56'sı belirli demografik gruplar ve sınıflar için ayrılırken, bunun yüzde 30'u 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'na katılanların ailelerini kapsıyordu.
Söz konusu kontenjanlar, ülke çapındaki protestolar üzerine 2018'de kaldırılmıştı.
Yüksek Mahkemenin, geçen ay kontenjan sisteminin yeniden uygulanması kararı almasının ardından protestolar başladı.
1 Temmuz'da başlayan protestolar, ülke genelinde büyük bir halk hareketine dönüştü.
Protestolar sırasında polis, ordu ve sınır güçlerinin eylemcilere yönelik sert müdahaleleri sonucu resmi kaynaklara göre 330, gayriresmi kaynaklara göre ise binden fazla kişi hayatını kaybetti.
Olayların ardından, hükümet tüm suçu Cemaat-i İslami'ye yükleyerek partiyi yasakladı ancak halk bu suçlamaları reddederek taleplerini Hasina'nın istifası üzerine yoğunlaştırdı.
Öğrenci hareketlerinin liderlerinden Nahidul İslam, Dil Savaşçıları anıtında toplanan halkla birlikte 'Bir Nokta' eylemini duyurdu ve taleplerin odağının, Hasina'nın bakanlar kurulu ile birlikte istifa etmesi olduğunu belirtti.
Başbakan Şeyh Hasina
Bu eylemi takip eden günlerde ülkede 'İşbirliği Yapmama Hareketi' başladı. Bu kapsamda milyonlarca vatandaş vergi ödememek, işe gitmemek ve kamu ile özel sektörleri durdurmak gibi geniş çaplı sivil itaatsizlik eylemleri gerçekleştirdi.
Bu tür bir kitlesel ve kararlı hareket, Bangladeş tarihinde daha önce görülmemişti. 7'den 70'e herkesin desteğiyle, sokaklarda fiziken de bulunarak Hasina rejiminin istifa talepleri dile getirildi.
Bangladeş ordusu, vatandaşlara ateş etmeyeceğini duyurdu. Ancak polis ve Awami Ligi'nin öğrenci kolu Çatra Lig, öğrencilere ve protestoculara yönelik şiddet eylemlerini sürdürdü.
Bu gelişmelerin ardından, Şeyh Hasina hükümeti, daha önce yasakladığı ve etiketlediği Cemaat-i İslami ve İslami Çatra Şibir diye ifade edilen öğrencilerle masaya oturmak istediğini açıkladı ancak öğrenciler bu teklifi reddetti.
Ülkede protestolar tüm hızıyla devam etti.
Halkın direnişine daha fazla dayanamayan İslam düşmanı Şeyh Hasina Vecid, bugün Hindistan'a kaçtı.Başbakan Şeyh Hasina'nın istifa ettiği ve askeri helikopterle ülkeden kaçtığı bildirildi.
76 yaşındaki laiklik yanlısı Hasina, 170 milyonluk Güney Asya ülkesini 2009'dan beri baskı ve zulümle yönetiyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
ABD Adalet Bakanlığı, Washington'daki Yahudi Müzesi önünde siyonist rejim büyükelçiliği çalışanlarına yönelik silahlı saldırının şüphelisi Elias Rodriguez'e birinci derece cinayet suçlaması yöneltti.
İşgalci ABD, Sudan ordusunun 2024 yılında Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) ile süren iç savaşta kimyasal silah kullandığı sonucuna vardığını duyurarak Sudan'a yönelik yeni yaptırımlar uygulayacağını açıkladı. Hartum yönetimi ise bu suçlamaları reddederek Washington'u siyasi şantajla suçladı.
Siyonist rejim, Yemen'den fırlatılan üçüncü füzeyi de sabah saatlerinde engellediğini öne sürdü. Ensarullah hareketi, Gazze'ye yönelik saldırılara karşılık olarak Tel Aviv'i hedef almaya devam edeceklerini belirtti.
Meksika’nın Cadereyta eyaletinde bir dizel damıtma tesisinde patlama meydana geldi. Her biri 10 bin litreden fazla kapasiteye sahip yaklaşık 13 konteynerin yandığı belirtildi.