BRICS nedir? BRICS üyeleri hangi ülkelerden oluşur?

Temelinde Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin bir araya gelmesiyle oluşan BRICS ülkeleri, yüz ölçümü bakımından dünyanın 3'te 1'lik kısmını elinde bulunduruyor.
BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti) terimi, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın ekonomilerini kastetmek için kullanılır.
BRICS, bu ülkelerin İngilizce isimlerinin baş harflerinden oluşur (Brasil, Russia, India, China, South Africa).
2011 yılında Güney Afrika Cumhuriyeti’nin birliğe katılmasına kadar orijinal dört üye BRIC (ya da İngilizce “the BRICs”) olarak adlandırılmıştı. Aynı yıl Çin’in Sanya kentinde düzenlenen zirveye Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma’nın da katılımı ile BRIC grubu adını BRICS olarak değiştirdi.
2001 yılında Goldman Sachs Yönetim Kurulu Başkanı, Ekonomist Jim O' Neill'ın ifadesi ile BRIC ülkeleri olarak isimlendirilmiştir. Bu ülkelerin temel karakteristikleri arasında yüksek nüfusları, doğal kaynak zenginlikleri, milli gelirlerindeki hızlı artışlar ve iç tüketici sayılarının yüksekliği dikkat çekmektedir.
BRICS Ülkeleri, bulundukları bölgelerin bölgesel ilişkileri üzerindeki önemli nüfuz potansiyeliyle tanınırlar ve beş ülkenin hepsi G20 üyesidir.
2009’dan beri BRICS ülkeleri yıllık olarak resmi zirvelerde temaslarını sürdürmektedirler. Bu zirvelerden sonuncusu 9. BRICS Ülkeleri Zirvesi Eylül 2017’de Çin’in ev sahipliğiyle Xiamen şehrinde yapıldı. Bir sonraki zirve ise Temmuz 2018’de Güney Afrika Cumhuriyeti’nde yapıldı.
2015 yılı itibarıyla beş BRICS ülkesi dünya nüfusunun 3.1 milyarını (yüzde 41’ini) temsil etmektedir. 24. sırada olan Güney Afrika Cumhuriyeti dışında tüm üyeler nüfuslarına göre ülkeler sıralamasında ilk 10’da bulunmaktadır.
2018 yılı itibarıyla bu beş ülke toplamda 18 trilyon $ GSYİH’ye sahipler. Bu rakam dünya üzerinde 2018 yılı içerisinde üretilen tüm mal ve hizmetlerin değer toplamının yaklaşık yüzde 40'ını oluşturmaktadır.
BRICS ülkeleri arasındaki ikili ilişkiler eşitlik, karşılıklı olarak devlet işlerine karışmama ve ortak fayda ilkeleri üzerine kuruludur. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Avrupa Birliği (AB), 27 üye ülke ile Avrupa Parlamentosu arasında varılan anlaşma doğrultusunda Mısır'a 4 milyar euro tutarında mali yardım sağlayacağını duyurdu.
Washington, Yemen'deki hava saldırılarını durdurduğunu açıklarken, Amerikan donanması "Ensarullah hafife alınmamalı" uyarısında bulundu. Savunma Bakanı Pete Hegseth ise "Onları tamamen yok etmedik çünkü başka önceliklerimiz var" dedi.
Gazze'de soykırım yapan siyonist rejimin Golani Tugayı'nın Fas'ta tatbikata katılması, Filistin direniş grupları tarafından "ahlaki iflas" olarak nitelendirildi. Gazze'de katliam sürerken Fas rejiminin işgal ordusuna kapı açması büyük tepki topladı.
Cezayir Dışişleri Bakanlığı, Fransa'nın 2013 yılında imzalanan ve diplomatik pasaport sahiplerinin vizeden muaf tutulmasını öngören anlaşmayı tek taraflı ihlal ettiğini duyurdu. Paris yönetimini "diplomatik teamülleri çiğnemekle" suçlayan Cezayir, "misilleme esasına dayalı sert karşılık" sözü verdi.