Çin, tartışmalı adalara bombardıman uçakları konuşlandırdı

Çin’in, Güney Çin Denizi’ndeki ihtilaflı Paracel Adaları’na iki gelişmiş H-6 bombardıman uçağı konuşlandırdığı belirtildi.
Uydu görüntüleri, Çin’in bu ay Güney Çin Denizi’ndeki ihtilaflı Paracel Adaları’na iki gelişmiş H-6 bombardıman uçağı indirdiğini gösteriyor.
Bu konuşlanma, uzun menzilli H-6 bombardıman uçaklarının 2020’den bu yana ilk kez Paracel Adaları’ndaki Woody Adası’na indiği anlamına geliyor.
H-6 uçakları, gemisavar ve kara hedefli seyir füzeleriyle donatıldı; bazı modeller ise nükleer başlıklı balistik füzeler taşıyabiliyor.
Ekim ayında Tayvan çevresinde yapılan tatbikatlarda ve Temmuz ayında ABD anakarasına yakın uçuşlarda da bu bombardıman uçakları kullanıldı.
Çin’in Paracel Adaları üzerindeki egemenlik iddiası Vietnam tarafından da reddediliyor.
Temeli 1950’lerin Sovyet tasarımına dayanan H-6, ABD’nin B-52 uçağındaki gelişmelere benzer biçimde modernize edildi.
Yeni motorlar, modern uçuş sistemleri ve gelişmiş silah sistemleriyle Çin’in hâlen en gelişmiş uzun menzilli bombardıman uçağı konumunda.
Maxar Technologies tarafından sağlanan görüntülerde, 19 Mayıs’ta Woody Adası’nda bir pistte iki H-6 bombardıman uçağı yer alıyor.
Aynı tarihe ait başka bir görüntüde ise iki Y-20 nakliye uçağı ve bir KJ-500 erken uyarı uçağı görülüyor. Uzmanlara göre bu uçak, Çin’in giderek karmaşıklaşan hava ve deniz operasyonlarını kontrol altına alabilmesi için kritik öneme sahip.
Bu bombardıman uçakları, genellikle Çin ana karasındaki güçlü şekilde tahkim edilmiş üslerde tutuluyor.
ABD ise Japonya’da jet filoları bulunduruyor; bunlara öne çıkan uçak gemisinde konuşlanmış savaş uçakları ve Guam adasındaki B-52 üsleri de dahil. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
ABD Başkanı Donald Trump'ın Ortadoğu Temsilcisi Steve Witkoff, İran'la "kapsamlı barış" beklentisini dile getirirken, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) İran'a denetime izin vermesi için çağrıda bulundu. İran ise ABD saldırılarına karşı ulusal güvenliği öne çıkararak iş birliğini askıya aldı.
ABD Başkanı Donald Trump, siyonist rejimin Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya açılan yolsuzluk davasına sahip çıktı. Netanyahu için "kahraman" diyen Trump, davanın iptal edilmesini ya da af çıkarılmasını istedi.
Donald Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, siyonist rejimle yeni normalleşme dalgası başlatacaklarını açıklarken, Tel Aviv sokakları bazı Arap liderlerin fotoğraflarıyla donatıldı. "Yeni Ortadoğu" adı altında yürütülen bu kampanya, İslam dünyasına açık bir ihanet olarak değerlendiriliyor.
Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), Gazze Şeridi'nde halkın susuzluk nedeniyle ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.