Çin ve Katar’dan Suudi’yi rahatsız edecek adım
Çin, Suudilerin, bazı Arap ülkeleriyle beraber kuşatma altına aldığı Katar’la arasında vize uygulamalarını karşılıklı olarak kaldırdı.
Katar ile Çin arasında sağlanan mutabakatla iki ülke arasında var olan vize uygulaması kaldırıldı.
Çin’in başkenti Pekin’de yapılan, Çin ve Arap ülkeleri işbirliği konsey oturumu kapsamında, Çin ve Katar dışişleri bakanları bir araya geldi.
İki ülke dışişleri bakanlarının görüşmesinde, vize uygulaması kaldırılması anlaşması imzalandı.
Katar Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Sultan Bin Said el-Merihi ile Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, arasında gerçekleşen görüşmede, iki ülke ilişkilerinin güçlendirilmesi amacıyla diplomatik, ekonomik, ticari, turistik ve konsolosluk ilişkileri konuları ele alındı.
Taraflar, görüşmeler sonrası vize uygulamalarının karşılıklı olarak kaldırılması yönünde mutabakata vardı. Katar, Çin’e doğal gaz ihraç ederken, Çin, Katar’ın ihtiyaç duyduğu çok sayıda ticari ürünleri satıyor. İki ülke arasında ticaret hacmi ise geçtiğimiz yıl (2017) 103 milyar dolardı.
Bilindiği gibi Suudi Arabistan, Mısır, BAE ve Bahreyn’den oluşan 4 Arap ülkesi İran’la ilişkiler kurmak, terörizmi desteklemekle suçladıkları Katar’ı kuşatma altına almış, hava sahalarını Katar’a kapatmışlardı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Tayvan kıyılarında etkisini artıran Champi Tayfunu nedeniyle 1 kişi hayatını kaybetti, 94 kişi yaralandı. Yaklaşık bin 300 kişi tahliye edilirken 979 uçuş iptal edildi.
ABD Başkanı Trump ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in uzlaşmasıyla yaptırımların esnetilmesinin ardından yaklaşık 300 bin varil Rus dizeli taşıyan tanker, New York'a doğru yola çıktı.
Çin, uzaktan algılama özellikli Yaogan-50 05 uydusunu uzaya gönderdi.
Beyaz Saray, Rusya ve Ukrayna'nın Oleşki kentindeki askeri operasyonları geçici olarak durdurduğunu açıkladı.