Dünya genelinde Trump’ın Gazze planlarına tepkiler
![Dünya genelinde Trump’ın Gazze planlarına tepkiler Dünya genelinde Trump’ın Gazze planlarına tepkiler](/img/NewsGallery/2025/2/5/441053/FeaturedImage/39e08205-d2fc-4d27-9f01-12ce286ef943.webp)
ABD Başkanı Donald Trump’ın, Filistinlilerin başka yerlere sürgün edilmesine yönelik planlarının ardından Gazze Şeridi’ni kontrol altına alma niyetine ilişkin açıklamaları, uluslararası alanda yoğun tepkiyle karşılandı.
Birçok ülke, Filistinlilerin topraklarından zorla çıkarılmasını reddederken, onların kendi devletlerinde yaşama hakkına sahip olması gerektiğini vurguladı.
İşte dünya genelindeki tepkiler:
Türkiye
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gazzelilerin zorla yerlerinden edilmesinin Türkiye ve bölge ülkeleri tarafından kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, öneriyi “saçma” ve “tartışmaya değer olmayan” bir konu olarak nitelendirdi.
Fidan, "Trump'ın Gazze açıklaması kabul edilemez, Filistin meselesi tam da bu nedenden dolayı başladı... Filistinlilerin sürgün edilerek israillilerin getirilmesi ile başlandı. 1967 sınırlarına göre bir Filistin Devleti ile bu sorunun çözüleceğine dair bir görüş var. Trump'ın iki devletli bir çözüm için bir şey söylediğini görmüyoruz. Tehcir meselesi bizim kabul edebileceğimiz bir şey değil. Bunun tartışmaya açılması bile yanlış. Bu kötü, abesle iştigal bir açıklama. Bizim duruşumuz net. Tavır koyarken, senin soykırımına biz elimizden gelen tüm yöntemlerle karşı duruyoruz dedik. Bu uluslararası birçok şeyi de tetikledi. Burada şunu görüyoruz; üzülerek görüyoruz ki dünya orman kanuna doğru gidiyor. Ben yapıyorum çünkü güçlüyüm. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Gazzelileri sürgün teklifi tartışmaya bile açılamaz." dedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş ise, Trump’ın, uluslararası hukuk önünde suçlanan işgal Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu “bir kral gibi ağırlamasının” insanlığın vicdanında derin bir yara açtığını belirtti.
İngiltere
İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, Filistinlilerin kendi vatanlarında bir geleceğe sahip olması gerektiğini söyledi. Kiev ziyareti sırasında yaptığı basın toplantısında, “Her zaman iki devletli bir çözüm görmemiz gerektiğini savunduk. Filistinlilerin kendi vatanlarında, Gazze ve Batı Şeria’da yaşayarak gelişmelerini görmeliyiz” ifadelerini kullandı.
Fransa
Fransa Dışişleri Bakanlığı, Gazze sakinlerinin zorla yerlerinden edilmesinin Filistinlilerin meşru beklentilerine saldırı anlamına geleceğini, bölgenin güvenliğini sarsacağını ve uluslararası hukukun ağır bir ihlali olacağını belirtti.
Çin
Çin, Gazze Şeridi'ndeki zorla yerinden edilmelere karşı olduğunu açıkladı ve Filistinlilerin kendi topraklarını yönetme hakkını desteklediğini vurguladı.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian, basın toplantısında, tüm tarafların ateşkes ve çatışma sonrası Gazze’nin yönetimi konusunda bunu, Filistin meselesinin siyasi çözüm sürecine geri döndürülmesi için bir fırsat olarak değerlendirmesi gerektiğini söyledi.
Rusya
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Orta Doğu’da çözümün ancak iki devletli bir formülle mümkün olabileceğini belirtti.
Peskov, “Trump’ın Gazze sakinlerinin yeniden yerleştirilmesine dair sözlerini duyduk. Ancak Arap ülkelerinin bu fikri kabul etmeyeceği gerçeğinden hareket ediyoruz” dedi.
İskoçya
İskoçya Başbakanı John Swinney, Trump’ın planını eleştirerek, X (eski Twitter) platformunda yaptığı paylaşımda şunları söyledi:
“Gazze’de aylarca süren toplu cezalandırma ve 40 binden fazla insanın öldürülmesinin ardından, Filistinlilerin evlerinden zorla çıkarılmasını içeren herhangi bir öneri kabul edilemez ve tehlikelidir.”
Swinney, "etnik temizliğe" karşı olduğunu vurgularken, kalıcı barışın yalnızca "iki devletli çözümle" sağlanabileceğini belirtti.
Avrupa Birliği Özel Temsilcisi
AB’nin Orta Doğu Özel Temsilcisi Sven Koopmans, tek çözümün, "iki devletli çözüm" olduğunu savundu. Koopmans, “Gerçek güvenlik ancak gerçek barış ile sağlanabilir” dedi.
Uluslararası Af Örgütü
Uluslararası Af Örgütü, Donald Trump’ın Gazze’ye yönelik önerilerini “saçma” olarak nitelendirerek, bunların ne ahlaki ne de yasal bir zemine oturduğunu belirtti.
Örgüt, Trump’ın önerisinin insanlık dışı olduğunu, toprak gasbını teşvik ettiğini ve halkların kendi kaderini tayin hakkıyla alay ettiğini vurguladı.
ABD’den Tepkiler
Rashida Tlaib (Filistin kökenli Demokrat Kongre Üyesi):
“Filistinliler hiçbir yere gitmiyor. Bu başkan, Kongre’nin soykırım ve etnik temizliği finanse etmesine verdiği partizan destekten ötürü bu tür ırkçı saçmalıkları yaymaktan başka bir şey yapamaz. İki devletli çözümü destekleyen meslektaşlarımın artık seslerini yükseltmesi gerekiyor.”
Senatör Chris Van Hollen (Demokrat):
“Trump’ın 2 milyon Filistinliyi Gazze’den zorla çıkarmayı ve gerekirse topraklarına el koymayı önermesi, yalnızca farklı bir adla anılan bir etnik temizliktir. Bu açıklama, İran ve diğer rakiplere propaganda malzemesi verirken, bölgedeki Arap ortaklarımızın da altını oyar. Kongre, bu tehlikeli ve pervasız plana karşı durmalıdır.”
Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi:
“Gazze, Filistin halkınındır, ABD’nin değil. Başkan Trump’ın Filistinlileri topraklarından sürme çağrısı kesinlikle kabul edilemez.”
Senatör Chris Murphy (Demokrat):
“Tamamen aklını kaçırmış. ABD’nin Gazze’yi işgal etmesi, binlerce Amerikan askerinin ölümüyle sonuçlanacak ve Orta Doğu’da on yıllar sürecek bir savaşa yol açacaktır. Kötü bir şaka gibi.”
Kongre Üyesi Jake Auchincloss (Demokrat):
“Bu öneri, pervasız ve mantıksız. Gazze’deki ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasını da tehlikeye atabilir. Trump’ın bu öneriyi neden yaptığını sorgulamalıyız. Her zaman olduğu gibi, Trump bir politikayı gündeme getirdiğinde, bunun kişisel kazanç veya kayırmacılıkla bir bağlantısı vardır.” (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Nijerya'nın kuzeybatısındaki Zamfara eyaletinde çıkan yangında öğrencilerin kaldığı medresede en az 17 öğrenci hayatını kaybetti.
HAMAS ile işgal arasında varılan anlaşma kapsamında özgürlüğüne kavuşan esirlerden Muhammed Ebu Verde, işgalin hukuksuz cezasına en fazla maruz kalan bir esir olarak dikkat çekerken özgürlük yıllarında yaptığı direniş operasyonları da unutulmuyor.
Filistin'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, Gazze’deki Filistinlileri "daha mutlu ve güzel bir yere" göndermek isteyenlerin, onlara ilk yurtlarına, yani işgal altındaki tarihi Filistin topraklarına dönme hakkı tanımaları gerektiğini söyledi.
ABD'nin Chicago bölgesindeki Michigan Gölü kıyılarında, H5N1 kuş gribi ile enfekte yüzlerce ördek, hasta veya ölü olarak bulundu.