Etiyopya ve Somali, ikili ilişkileri "yeniden kurma ve geliştirme" konusunda anlaştı

Etiyopya ve Somali, son gerginliklerin ardından ikili ilişkileri "yeniden kurma ve geliştirme" konusunda anlaştı.
Anlaşma, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ile Etiyopya'ya çalışma ziyaretinde bulunan Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud arasında yapılan bir toplantıda sağlandı.
Cumartesi akşamı yayınlanan ortak bildiriye göre liderler, halkları arasındaki kardeşlik bağını derinleştirmeyi amaçlayan bölgesel ve ikili konularda yapıcı görüşmelerde bulundu.
Her iki lider de kendi başkentlerinde tam diplomatik temsil yoluyla ikili ilişkileri "yeniden canlandırıp geliştirme" konusunda anlaştı. Ayrıca, çok taraflı ve bölgesel karşılıklı ilgi konularında diplomatik misyonları arasında daha yakın iş birliğinin vurgulandığı bildirildi.
Bölgenin istikrarının, iki ülkenin karşılıklı güven, inanç ve saygıya dayalı güçlü iş birliğine bağlı olduğunu kaydeden iki lider, bölgesel ilişkilerin iyileştirilmesi, ortak anlayış ve ortak ilerlemenin teşvik edilmesi konusunda koordinasyonu güçlendirme sözü verdi.
Liderler ayrıca, özellikle bölgedeki aşırı militan grupların oluşturduğu tehdide karşı koymada güvenlik iş birliğini artırma ihtiyacının altını çizdiler. Taraflar, güvenlik teşkilatlarına barış ve istikrarı teşvik etmede iş birliğini derinleştirmeleri yönünde talimat vermeyi kabul ettiler.
İki lider, Ankara Deklarasyonu'na bağlılıklarını yineleyerek, anlaşmada yer alan teknik müzakerelerin hızlandırılması sözü verdi.
Somali Cumhurbaşkanı'nın Etiyopya'yı ziyareti, geçen ay Ankara'da Türkiye'nin arabuluculuğunda gerçekleşen görüşmelerin ardından gerçekleşti. Görüşmeler, 2024 boyunca ilişkilerde gerginliğe yol açan yanlış anlamaların giderilmesine ve diplomatik gerginliğin azaltılmasına yardımcı oldu.
Etiyopya ve Somaliland'ın 2024'ün başlarında, Etiyopya'nın Somaliland'ı bağımsız bir devlet olarak tanıması karşılığında Kızıldeniz'e erişim hakkı tanıyan bir anlaşmayı imzaladığı bildirildikten sonra, iki komşu ülke arasındaki diplomatik anlaşmazlık tırmanıyordu. Somali, anlaşmanın yasal olarak geçersiz olduğunu söyledi.
Normalleşme çabalarının bir parçası olarak Etiyopya Savunma Bakanı Aisha Mohammed, bu ayın başlarında üst düzey bir heyeti Somali'ye götürerek, her iki ülkenin ikili ilişkileri güçlendirme konusundaki kararlılığını yineledi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Suriye Devlet Başkanı Ahmed Şara ile yaptığı telefon görüşmesinde, Suriye'nin toprak bütünlüğüne destek verdiklerini belirterek siyonist rejimin saldırılarını sert şekilde kınadı.
Avrupa ülkeleri, İran'a yönelik yasa dışı yaptırımları yeniden devreye sokmakla tehdit etti. Tahran, Batı'nın bu tutumunu "yeni bir diplomatik sabotaj" olarak nitelendirdi.
Suriye'nin güneyindeki Süveyda'da siyonist rejim desteğini arkasına alan Dürzi silahlı gruplar, hükümete başkaldırdı. Bölgedeki Bedevi aşiretlerine yönelik katliamlar sonrası, aşiret güçleri karşı saldırıya geçerek Süveyda şehir merkezine girdi.
Birleşmiş Milletler (BM), mart ayında siyonist rejimin ateşkesi bozmasından bu yana Gazze'de 737 binden fazla kişinin yerinden edildiğini açıkladı.