ABD Başkanı Donald Trump, Batı Sahra üzerinde Fas'ın hakimiyetini tanıma kararı aldığını ve Fas ile işgalci siyonist rejimin "tam diplomatik ilişki kurulması için anlaşmaya vardığını" açıkladı.
ABD seçimlerini kaybeden Donald Trump, görevini devredeceği güne kadar işgalci siyonist rejim ile bazı Arap ülkelerinin arasını yapmayı sürdürüyor.
Trump bu kez Fas ile işgalci Siyonist rejimin normalleşmeye vardıklarını açıkladı.
Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bugün, Batı Sahra üzerinde Fas'ın hakimiyetini tanıdığımız bir bildiri imzaladım." diyerek "Fas'ın ciddi, güvenilir ve gerçekçi özerklik teklifinin, kalıcı barış ve refah için tek, kalıcı çözüm olduğunu" savundu.
Fas'ın 1777'de ABD'yi tanıdığını hatırlatan Trump, bu nedenle de kendilerinin Batı Sahra üzerinde Fas'ın hakimiyetini tanıdıklarını belirtti.
Trump, başka bir paylaşımında da "İki muhteşem dostumuz israil ve Fas Krallığı, tam diplomatik ilişki kurulması için anlaşmaya vardı. Bu, Orta Doğu'da barış için büyük bir atılım." görüşlerini savundu.
Trump'ın bu adımı, Batı Sahra'nın Fas'ın, işgal rejimiyle "normalleşmesi" için bir koz ve rüşvet olarak kullanıldığı yorumlarını da beraberinde getirdi.
Batı Sahra sorunu
Batı Sahra, Afrika kıtasının kuzeybatısında yer alan ve 1975 yılında İspanya sömürgesinden kurtulduktan sonra Fas tarafından hak iddia edilen ve günümüzde de üçte ikisini fiilen yöneten bölgedir.
Bölgenin tümü üzerinde 1976 yılında bağımsızlığı ilan edilen Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'nin bu ilanı Fas tarafından kabul edilmemektedir.
Cezayir'in destek verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi ise Batı Sahra'nın bağımsız devlet olduğunu savunuyor.
Bölgenin sınır komşusu olarak kuzeyinde Fas, kuzeydoğusunda Cezayir, doğu ve güneyinde Moritanya yer alırken, bölgenin batısında Atlas Okyanusu yer almaktadır. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Birleşmiş Milletler (BM), Sudan'daki durumun gittikçe kötüleştiği uyarısı yaptı.
Zirkon hipersonik seyir füzeleriyle donatılmış bir Rus donanma savaş gemisi, İngiltere ile Fransa'yı ayıran Manş Denizi'nde tatbikat gerçekleştirdikten sonra Atlantik Okyanusu'na açıldı.
Sudan'daki kolera salgını ülke geneline yayılırken, salgın nedeniyle ülkede can kaybı 979'a yükseldi.
Yemen'deki Ensarullah Hareketi, Umman Denizi'nde ve Kızıldeniz'de bulunan ABD Donanmasına ait bir uçak gemisi ve iki destroyeri hedef aldıklarını bildirdi.