Fransa’da 3 kişi sıcaktan hayatını kaybetti
Avrupa genelinde etkisini artıran aşırı sıcak hava dalgası nedeniyle Fransa’da üç kişi hayatını kaybederken, yaklaşık 2 bin 700 okulun eğitim faaliyetlerini durduracağı veya ders programlarında değişikliğe gideceği bildirildi.
Fransız meteoroloji kurumu Meteo France, ülkenin 49 idari bölgesinde pazartesi günü için en yüksek seviye olan kırmızı sıcaklık alarmı verildiğini açıkladı. Güneybatıdaki Bordeaux kentinde sıcaklıkların 42 dereceyi aşmasının beklendiği belirtildi.
Fransa Sağlık Bakanı Stephanie Rist, sıcak hava dalgasının önümüzdeki günlerde de etkisini sürdüreceğini belirterek, sıcaklıkların ne zaman düşmeye başlayacağının henüz öngörülemediğini söyledi.
Bordeaux bölgesinde hafta sonu yaşları 80 ile 95 arasında değişen üç kişinin aşırı sıcakların yol açtığı sağlık sorunları nedeniyle hayatını kaybettiği açıklandı.
İspanya’da da sıcak hava dalgası olağanüstü seviyelere ulaştı. Devlet Meteoroloji Ajansı (Aemet), ülkenin normalde daha serin olan kuzeyindeki Bask Bölgesi için kırmızı alarm yayımladı. San Sebastian kentinde sıcaklığın 40 dereceye kadar çıkmasının beklendiği, bunun bölgenin 22 Haziran tarihindeki tarihsel ortalamasının iki katından fazla olduğu kaydedildi.
Meteoroloji uzmanları, ülke genelinde sıcaklıkların mevsim normallerinin 5 ila 10 derece üzerinde seyrettiğini, bazı kuzey bölgelerinde ise farkın 10 derecenin üzerine çıktığını bildirdi. Gece saatlerinde de sıcaklıkların birçok bölgede 25 derecenin altına düşmediği, Almeria çevresinde ise 30 derece seviyelerinde kaldığı belirtildi.
İklim izleme verilerine göre Avrupa, pazartesi günü tarihsel ortalamalardan en fazla sapma gösteren kıta oldu. Kıta genelindeki ortalama en yüksek sıcaklık 24 derece olarak ölçülürken, bu değer 1961-1990 dönemi ortalamasının 4,1 derece üzerinde gerçekleşti.
Aşırı sıcaklar yalnızca insanları değil, yaban hayatını da etkiliyor. Belçika’daki yaban hayatı rehabilitasyon merkezleri, sıcak çarpmasına maruz kalan hayvanların sayısında ciddi artış yaşandığını açıkladı. Özellikle çatı altlarına yuva yapan kuşların, yuvalardaki sıcaklığın 50 ila 60 dereceye ulaşması nedeniyle hayatta kalabilmek için yuvalarını terk etmek zorunda kaldıkları bildirildi.
Öte yandan İspanya Çalışma Bakanlığı, turuncu ve kırmızı hava durumu uyarılarının verildiği bölgelerde işverenlerin çalışanlara yönelik yasal koruma tedbirlerine uyup uymadığını denetlediğini duyurdu. Mevzuata göre çalışanlar, aşırı hava koşulları nedeniyle çalışma saatlerini azaltma veya düzenleme hakkına sahip bulunurken, iş yerlerine ulaşamamaları halinde dört güne kadar ücretli izin kullanabiliyor.
Uzmanlar, sıcak hava dalgasının hafta boyunca Avrupa'nın büyük bölümünde etkisini sürdürmesinin beklendiğini belirterek yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı bulunan kişiler için dikkatli olunması çağrısında bulundu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Tayvan yönetimi, bu hafta boyunca sürecek beş günlük "acil muharebe hazırlık" tatbikatı başlatacağını açıklarken, Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun bölgedeki rutin faaliyetleri karşısında askeri hazırlıklarını artırma yoluna gitti.
Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’da son 24 saat içerisinde 1440 Ukraynalı askerin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.
Son üç ayda toplam 52 bin 561 Afgan aile, komşu Pakistan'dan Afganistan'a geri döndü.
Çin, ABD’nin son dönemde Çinli şirketlere yönelik kısıtlayıcı adımlarına karşılık olarak, aralarında nadir toprak elementleri sektöründe faaliyet gösteren MP Materials ve USA Rare Earth’in de bulunduğu 10 Amerikan kuruluşunu ihracat kontrol listesine ekledi.