HAMAS yetkilisi Basem Naim son müzakere turu hakkında detayları açıkladı

HAMAS yetkililerinden Dr. Basem Naim, ABD’li temsilci Steve Steve Witkoff'un son müzakere turuna ilişkin yaptığı açıklamaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, bu açıklamaların işgal rejiminin pozisyonunu desteklediğini söyledi.
Naim, yaptığı basın açıklamasında, Wietkoff’un son derece olumsuz açıklamalarının, birkaç gün önce yaptığı “dört maddeden üçü üzerinde uzlaşı sağlandı” şeklindeki ifadeleriyle tamamen çeliştiğini vurguladı.
Bu tutumun, yaklaşan müzakere turu öncesinde Netanyahu’nun siyasi konumunu güçlendirme amacı taşıdığını ifade eden Naim, HAMAS’ın cevabının arabulucular tarafından olumlu ve yapıcı bulunduğunu belirtti.
Naim, bu cevabın arabulucuların taraflara sunduğu önerilere oldukça yakın olduğunu dile getirerek, arabulucuların HAMAS heyetine, karşı tarafın yani işgal ilk tepkilerinin de olumlu olduğunu ilettiğini aktardı.
Naim, ayrıca, kendilerine işgal heyetinin istişare için geçici olarak ayrılıp, gelecek haftanın başında müzakerelere devam etmek üzere geri döneceğinin bildirildiğini söyledi.
Son müzakere turunda, özellikle insani yardımlar, geçici 60 günlük ateşkes sürecinde müzakere takvimi ve kalıcı ateşkese ulaşılana dek müzakerelerin devam etmesine dair önemli başlıkların neredeyse nihai şekilde karara bağlandığını aktardı.
Tartışmaların odak noktasını ise işgal güçlerinin geri çekilmesine ve yeniden konuşlanmasına ilişkin haritalar oluşturduğunu belirten Naim, esir değişimi konusuna dair ise, genel bir çerçeve üzerinde uzlaşı sağlandığını ve detayların sonraki turlarda ele alınacağını ifade etti.
Naim, HAMAS’ın, Filistinli direniş grupları ve dost ülkelerle koordinasyon içinde, Gazze halkının çağrılarına yanıt olarak ve süren katliam ve açlığı durdurmak için mümkün olan en yüksek düzeyde esneklik gösterdiğini vurguladı. Ancak işgalci gerçek niyetlerine dair ciddi şüphelerin sürdüğünü, özellikle savaşa geri dönme, etnik temizlik ve zorla göç ettirme planlarının hâlâ gündemde olduğunu söyledi.
HAMAS’ın sunduğu teklifin, sahadaki karmaşıklıkların bilinciyle oluşturulduğunu ve kalıcı ateşkese ve işgalin Gazze’den tamamen çekilmesine giden yolu açabilecek gerçek bir anlaşmaya zemin hazırladığını ifade eden Naim, “Top artık işgalcinin ve destekçilerinin sahasında; bu kirli oyunu sonlandırmak onların elinde.” dedi.
Siyonist işgalin, bölgedeki tüm istikrarsızlık ve terörün kökü olarak nitelendiren Naim, ABD’li temsilciye de çağrıda bulunarak, adil bir arabulucu olması ve savaşın sona ermesi, işgalin Gazze’den tamamen çekilmesi ve nihayetinde işgalin sona erdirilmesini sağlayacak kapsamlı bir anlaşma için işgal hükümetine gerçek baskı yapması gerektiğini belirtti. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Uluslararası Kızılhaç Komitesi Başkanı Mirjana Spoljaric, Gazze'deki insani felaketi değerlendirerek, "Hiçbir mazeret bu vahşeti haklı çıkaramaz. Gıda arayanlar ölüyor, çocuklar açlıktan can veriyor. Bu, insanlık onurunun ayaklar altına alındığı bir trajedidir" dedi.
Libya Fetva Evi bünyesindeki Şeriat Araştırma ve İnceleme Konseyi, Gazze'de yaşanan insani felakete karşı tüm Müslümanları ve vicdan sahibi insanları, dünyanın dört bir yanındaki Mısır büyükelçilikleri önünde düzenlenecek protesto gösterilerine katılmaya çağırdı.
Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, Gazze’deki soykırım nedeniyle siyonist rejime kömür taşıyan tüm gemilerin durdurulması talimatını verdi.
Almanya, İngiltere ve Fransa'dan oluşan E3 ülkelerinin liderleri Friedrich Merz, Emmanuel Macron ve Keir Starmer, Batı Şeria ve Gazze'deki duruma ilişkin ortak yazılı açıklama yaptı.