Hürmüz'de iki petrol tankeri mayına çarptı: İran'dan ABD'ye suçlama
İran Devrim Muhafızları, ABD ordusunun yönlendirmesiyle Hürmüz Boğazı'ndaki "yasal olmayan" güzergaha giren iki petrol tankerinin mayına çarparak patladığını ve alev aldığını açıkladı. İran tarafı, daha önce mayınlı güzergâh konusunda uyarıda bulunduğunu belirtirken, ABD'nin yönlendirmesiyle hareket eden denizcilik şirketlerine yönelik "cezai tedbirlerin" yakında uygulanacağını bildirdi.
İran Devrim Muhafızları Halkla İlişkiler Birimi, Hürmüz Boğazı'nda iki petrol tankerinin patlamasına ilişkin açıklama yaptı.
Devrim Muhafızları, iki tankerin birkaç saat önce mürettebatlarını ABD ordusunun teşvikiyle gemilerden indirdiğini ve ardından ABD yanlısı unsurların kontrolüne bırakılarak "yasa dışı bir güzergâh" üzerinden geçmeye çalıştığını belirtti.
Açıklamaya göre tankerler, mayın döşendiği belirtilen bölgede bir mayına çarpmalarının ardından patladı ve alev aldı.
İran Devrim Muhafızları, deniz kuvvetlerinin daha önce söz konusu mayınlı güzergahın oluşturduğu tehlikeye ilişkin uyarıda bulunduğunu belirtti.
"ABD'nin yönlendirmesiyle hareket ettiler"
Devrim Muhafızları, tankerlerin ABD ordusunun yönlendirmesiyle güvenli olmadığı belirtilen güzergaha gönderildiğini belirtti.
Açıklamada, denizcilik şirketlerinin ABD'nin yönlendirmelerine aldanarak yasal güzergâh yerine İran tarafından tehlikeli olduğu belirtilen rotayı tercih etmesi halinde, şirketlere yönelik "ilave cezai uyarıların" devreye sokulacağı ifade edildi.
İran tarafı, söz konusu tedbirlerin kısa süre içerisinde uygulanacağını bildirdi.
Hürmüz'de deniz trafiği gerilimi
Hürmüz Boğazı, Basra Körfezi'ndeki petrol üreticilerini Umman Körfezi ve dünya pazarlarına bağlayan en kritik deniz geçiş noktalarından biri olması nedeniyle bölgedeki askeri gerilimden doğrudan etkileniyor.
Temmuz ayında da İran Devrim Muhafızları, iki petrol tankerinin boğazın güneyinde mayın nedeniyle patladığını duyurmuştu. Aynı dönemde deniz taşımacılığı verileri, bölgedeki askeri gerilim nedeniyle tanker trafiğinin ciddi biçimde aksadığını ortaya koymuştu.
İran'ın son açıklaması, Washington ile Tahran arasındaki gerilimin enerji taşımacılığının güvenliği ve Hürmüz Boğazı'ndaki deniz trafiği üzerindeki etkisini bir kez daha gündeme getirdi.
Devrim Muhafızları, açıklamasını "Zafer ancak Aziz ve Hâkim olan Allah'ın katındandır." ifadeleriyle tamamladı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Bangladeş'te 15 Mart'tan bu yana devam eden kızamık salgınında doğrulanmış vaka sayısı 23 bin 157'ye yükselirken, hastalık şüphesi taşıyan 1201 çocuğun hayatını kaybettiği bildirildi.
Yunan adaları açıklarında meydana gelen iki göçmen teknesi olayında en az 12 kişi hayatını kaybetti.
Almanya Dışişleri Bakanlığı, kitlesel protestoların düzenlendiği Fransa için seyahat uyarısı yaptı.
Filistin Duvar ve Yerleşim Direnişi Komisyonu, işgal yetkililerinin Ekim ayı içinde işgal altındaki Kudüs ve doğu çevresinde 1080 konut inşa etmek için iki ihale açtığını ve bunun Filistin topraklarında işgal yerleşimlerini genişletmeyi ve yerleşim varlığını güçlendirmeyi amaçladığını vurguladı