İkiz depremle sarsılan Venezuela’da salgın endişesi
Venezuela’da 24 Haziran tarihinde yalnızca 39 saniye arayla meydana gelen 7 üstü çifte depremde bilanço ağırlaşıyor. Son resmi verilere göre yaklaşık bin 700 kişi hayatını kaybetti, 5 bin kişi ise yaralandı. Ülkedeki depremden etkilenen bölgeler için Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından salgın riski uyarısı yaptı.
DSÖ Sözcüsü Christian Lindmeier, "Venezuela'da sağlık hizmetleri şu anda aşırı baskı altında, tesisler kapasitelerinin üzerinde çalışıyor" dedi.
Deprem öncesindeki düşük aşılama oranları nedeniyle kızamık ve difteri gibi aşıyla önlenebilecek hastalıkların yanı sıra sarı humma, sıtma, dang humması, chikungunya ve Zika gibi vektörel ve su kaynaklı hastalıkların yayılma riskinin bulunduğunu belirten Lindmeier, "Şu anda aşıyla önlenebilir hastalıkların salgın riski artmış durumda." dedi.
Sözcü Lindmeier, Venezuela Geçici Başkanı Delcy Rodriguez'in, depremlerden 38 hastanenin etkilendiğini bildirdiğini de aktardı.
DSÖ ayrıca, meydana gelen 7,5 ve 7,2 büyüklüğündeki çifte depremin ardından, can kayıplarının teyit edilmesi ve kayıp kişilerin takibinde ciddi sorunlar yaşandığını duyurdu.
Resmi verilere göre depremlerde yaklaşık bin 700 kişi hayatını kaybetti, 5 binden fazla kişi yaralandı. Hükümet kayıp kişi sayısına ilişkin henüz resmi bir açıklama yapmadı. Bazı tahminlerde kayıplar on binlerle ifade ediliyor.
DSÖ; Caracas, La Guaira, Miranda ve Falcon genelindeki 21 sağlık tesisinden veri topladı. Lindmeier, bu tesislerden 3'ünün kritik durumda olduğunu, 6'sında yapısal hasar bulunduğunu veya sadece kısmen işlevsel olduğunu, diğerlerinin hizmet vermeye devam etmesine rağmen "ciddi bir yük" altında olduğunu belirtti.
DSÖ sözcüsü, ilk değerlendirmelere göre hastanelerde hizmet sunumunun ve hasta akışının tamamen düzensiz hale geldiğini, aşırı yoğunluk nedeniyle sistemin kaotik bir yapıya büründüğünü ifade etti, özellikle travma, ortopedi ve beyin cerrahisi alanlarında ameliyat sayısının hızla arttığını, operasyonların yığıldığını belirtti.
Lindmeier, ayrıca hastanelerde biyogüvenlik önlemlerinin ciddi şekilde aksadığını, bunun yanında sağlık çalışanlarının da ağır iş yükü altında görev yapmaya çalıştığını aktardı.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) yardımlara erişimin kısıtlı olması nedeniyle depremden etkilenen bölgelerde toplumsal gerilimin tırmandığı uyarısında bulundu.
UNHCR, önümüzdeki altı ay boyunca depremden etkilenen 30 bin kişiye koruma sağlamak, temel yardım malzemeleri ulaştırmak ve geçici barınma desteği vermek üzere yaklaşık 14,85 milyon dolara ihtiyaç duyulduğunu açıkladı.
Depremlerin ardından okulların kapalı kalma süresi uzatıldı. İlk belirlemelere göre yalnızca Caracas'ta 432 okul hasar gördü. Hasar almayan bazı okullar evsiz kalan binlerce kişi geçici barınak haline dönüştü.
Bazı belediyeler, ayakta kalan binaların durumunu göstermek için "trafik ışığı" sistemini kullanıyor. Yeşil renk binanın oturulabilir olduğunu, sarı orta düzeyde hasar bulunduğunu, kırmızı ise yapının güvenli olmadığını gösteriyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
İngiltere'de ana demiryolu hatlarından biri olan West Coast Main Line'da raylara giren bir inek sürüsü nedeniyle ülke genelinde binlerce yolcu saatlerce mağdur oldu.
Pakistan'ın Lahor şehrindeki bir dershane çatısının çökmesi sonucu en az 14 çocuk hayatını kaybetti.
Arnavutluk'ta ABD Başkanı Donald Trump'ın kızı Ivanka Trump ile damadı Jared Kushner'le bağlantılı olduğu belirtilen lüks turizm projesine yönelik tepkiler büyüyor. Yaklaşık bir aydır süren protestolar Parlamento önüne taşındı.
Güney Sudan'daki yardım konvoyuna düzenlenen pusuda 17 kişi hayatını kaybetti.