İran ile ABD arasında diplomasi trafiği hızlandı: Hürmüz Boğazı için yeni müzakere süreci
ABD ile İran arasında diplomatik temaslar hız kazanırken, tarafların arabulucular üzerinden mesaj alışverişini sürdürdüğü ve Hürmüz Boğazı'ndaki gerilimin azaltılması için yeni müzakerelerin devam ettiği bildirildi. Aynı süreçte askeri saldırıların durması ve petrol fiyatlarındaki gerileme, diplomasinin yeniden öne çıktığına işaret etti.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, ABD ile doğrudan olmasa da arabulucular aracılığıyla mesaj alışverişinin sürdüğünü açıkladı. Sözcü, Pakistan ve Katar başta olmak üzere çeşitli arabulucu ülkelerin iki taraf arasında iletişimi sağladığını belirtti.
İranlı yetkili, Hürmüz Boğazı'nın ülkenin milli güvenliğini tehdit edecek şekilde kullanılmasına izin vermeyeceklerini vurgulayarak, Washington'ın daha önce dondurulan İran varlıklarının serbest bırakılması yönündeki taahhütlerini yerine getirmediğini belirtti.
Hürmüz Boğazı için yeni formüller masada
CNN'in ABD'li kaynaklara dayandırdığı haberine göre Umman, Hürmüz Boğazı'ndaki deniz hizmetlerinin bölgesel bir mekanizma tarafından yönetilmesini öngören yeni bir öneri sundu.
Haberde, İran'ın ise boğazdan geçen ticari gemilerden ekonomik gelir elde edilmesini sağlayacak bir sistem kurulması yönündeki talebini koruduğu belirtildi.
Öte yandan Reuters'ın gemi takip verilerine dayandırdığı haberine göre hafta sonu boyunca Hürmüz Boğazı'ndan günlük geçen ticari gemi sayısı 10'un altında kaldı. Uzmanlar, bölgedeki belirsizliğin küresel enerji piyasaları üzerindeki baskısını sürdürdüğünü değerlendiriyor.
ABD saldırıları durdu, gözler diplomasiye çevrildi
Bölgedeki son gelişmeler kapsamında ABD'nin İran'a yönelik hava saldırılarını durdurmasının ardından diplomatik sürecin yeniden ivme kazandığı belirtiliyor.
Siyasi ve askeri uzmanlar, saldırıların durmasının bir yandan lojistik hazırlık ve askeri yeniden konuşlanma ihtiyacından, diğer yandan ise Tahran ile Umman üzerinden yürütülen diplomatik temaslardan kaynaklandığını değerlendiriyor.
Uzmanlara göre mevcut durum, tarafların çatışmayı tamamen sonlandırmasından ziyade müzakere sürecine alan açan geçici bir "operasyonel duraklama" niteliği taşıyor.
Trump'tan dikkat çeken paylaşım
Diplomatik temasların sürdüğü dönemde ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabında yapay zekâ ile hazırlanmış ve İran ile Hark Adası'na yönelik hava saldırılarını tasvir eden görseller paylaştı.
Analistler, paylaşımın askeri saldırıların durdurulmasına rağmen Washington'ın askeri seçeneği tamamen masadan kaldırmadığı yönünde sembolik bir mesaj taşıdığı değerlendirmesinde bulunuyor.
Petrol fiyatları geriledi
ABD'nin İran'a yönelik saldırılarını durdurmasının ardından uluslararası petrol fiyatları yaklaşık yüzde 4 geriledi.
Enerji piyasalarında yıl boyunca görülen dalgalanmada Hürmüz Boğazı'ndaki güvenlik riski, deniz ticaretine ilişkin belirsizlikler ve bölgesel gerilimler etkili olmaya devam ediyor.
Ateşkesin korunması çağrısı
Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi ile Kanada Dışişleri Bakanı Anita Anand da yaptıkları görüşmede ABD ile İran arasındaki ateşkese bağlı kalınmasının önemini vurguladı.
İki bakan, müzakerelerin yeniden canlandırılması, bölgesel gerilimin düşürülmesi ve Hürmüz Boğazı'nda seyrüsefer güvenliğinin korunmasının uluslararası istikrar açısından kritik önemde olduğu konusunda görüş birliğine vardı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
25 Temmuz 2021'deki olağanüstü kararlarının üzerinden 5 yıl geçti. Binlerce Tunuslu, Cumhurbaşkanı Kays Said'i protesto ederek "çekil" sloganları attı. Muhalifler, Said'in yetkileri tek elde topladığını ve ülkeyi siyasi ve ekonomik krize sürüklediğini belirtirken, Cumhurbaşkanı ise adımlarının "devleti kurtarmak ve yolsuzlukla mücadele etmek" için gerekli olduğunu savunuyor.
Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde (KDC) Ebola salgınında doğrulanan vaka sayısı 3 bin 75'e yükselirken, hayatını kaybedenlerin sayısı 1354 olarak açıklandı.
ABD'nin Washington eyaletine bağlı Seattle kentinde düzenlenen silahlı saldırıda 2 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi yaralandı.