İşgal medyası: HAMAS, 7 Ekim’den 3 ay sonra "8200 İstihbarat Üssüne" ulaşmaya çalıştı

HAMAS hareketinin istihbarat kapasitesinin ne kadar geliştiği ve işgal ordusu ile güvenlik kurumlarına ait hassas bilgilere erişmedeki başarısını ortaya koyan yeni veriler her geçen gün gün yüzüne çıkıyor.
İşgal merkezli “Israel Hayom” gazetesi, yayımladığı haberde HAMAS’ın son derece dikkat çekici bir girişimini yazdı. Bu girişimde hedef, işgal ordusunun Askerî İstihbarat Şubesi’ne bağlı olan ve güvenlik sisteminin en önemli teknolojik ve istihbarî kolu sayılan "8200 Birliği Üssü" oldu.
Habere göre, 7 Ekim’de başlatılan Aksa Tufanı operasyonundan üç ay sonra HAMAS, Aralık 2023’te internette yayımlanan bir temizlik hizmetleri ihalesini fark etti. Bu ihale, 8200 Birliği’nin üslerinden birine aitti.
Elde edilen bilgilere göre HAMAS, bu ihaleyi yüksek güvenlik hassasiyetine sahip üsse sızmak için bir fırsat penceresi olarak değerlendirmeye çalıştı. Bu durumun ortaya çıkması üzerine işgal ordusu, ihaleyi derhal iptal etti ve bundan sonra askeri sistemle bağlantılı herhangi bir hassas bilginin –özellikle internet üzerinden yayımlanacak ihalelerin– açık şekilde paylaşılmasını kesin bir dille yasakladı.
Bu girişim, HAMAS’ın istihbarat yeteneklerinin geliştiğine dair tek örnek değil.
İşgal Kanal 12 televizyonu, Şubat 2025’te yayımladığı bir haberde, 7 Ekim'de Nahal Oz üssüne düzenlenen saldırı hakkında yapılan soruşturmada HAMAS mücahitlerinin üs içindeki tüm detaylara dair çok hassas bilgiye sahip olduklarını ortaya koymuştu.
Rapora göre HAMAS mücahitleri; odaların yerlerini, nöbet noktalarını, askerlerin hangi zamanlarda nerede bulunduklarını çok iyi biliyordu. Bu bilgi sayesinde saldırı, üste asker sayısının en düşük olduğu anda gerçekleştirilmiş ve 53 işgal askeri öldürülmüş, 10’u da esir alınmıştı.
“Israel Hayom” gazetesi, Mart 2024’te yayımladığı başka bir raporda, işgal rejiminin Gazze’deki saldırıları sırasında HAMAS’a ait gelişmiş bir istihbarat altyapısını keşfettiğini aktarmıştı. Bu altyapı; yeraltına kurulan dev sunucular ve onlara bağlı bilgisayar sistemlerinden oluşuyordu ve içinde çok büyük miktarda bilgi bulunuyordu.
Raporda ayrıca Hamas’ın, sınır bölgesindeki kibbutzlara ait güvenlik kameralarını, askerlerin cep telefonlarını defalarca hacklemeye çalıştığı ve bu yollarla değerli veriler elde ettiği, bu verilerin ise başta Aksa Tufanı Operasyonu olmak üzere birçok operasyonun planlanmasında kullanıldığı belirtildi.
İşgal ordusundaki değerlendirmelere göre, HAMAS’ın istihbarat kapasitesi, siyonist güvenlik kurumlarının daha önce tahmin ettiğinden çok daha yüksek seviyelere ulaşmış durumda. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Gazze'de on binlerce sivilin katledilmesinden sorumlu iki isim Beyaz Saray'da buluştu. Netenyahu, ABD Başkanı Trump'ı Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterdi. Adaylık gerekçesi ise "Orta Doğu'ya barış (!) getirmek" olarak açıklandı.
Siyonist rejim sözde Başbakanı Binyamin Netanyahu "Filistinliler kalmak isterse kalabilirler ama ayrılmak isterlerse gidebilmeliler. ABD ile birlikte bu konuda çok yakın çalışıyoruz. Bazı ülkeleri ikna etmeye yakınız." dedi.
ABD Başkanı Trump, İran'ın müzakereye hazır olduğunu belirterek "Umarım onlara saldırmak zorunda kalmayız" dedi. Trump, İran halkının yeniden ayağa kalkmasını istediğini ve doğru zamanda yaptırımları kaldırmayı hedeflediğini de öne sürdü.
Kenya'da, 1990'daki "Saba Saba" gösterilerinin 35. yıl dönümünde düzenlenen protestolarda 10 kişi öldü, 29 kişi yaralandı.