Kosova'da erken seçimi Başbakan Kurti’nin partisi kazandı
Kosova'da erken genel seçimi, yüzde 43,03 oyla mevcut Başbakan Albin Kurti liderliğindeki Kendin Karar Al Hareketi kazandı.
Balkan ülkesi Kosova'da yapılan erken genel seçimlerde, kesinleşmeyen sonuçlara göre seçimi mevcut Başbakan Albin Kurti liderliğindeki Kendin Karar Al Hareketi (Vetevendosje) kazandı.
Kosova Merkez Seçim Komisyonu'nun verilerine göre sayılan oyların yüzde 43,04'ünü alan Vetevendosje ilk sırada yer aldı.
Kosova Demokratik Partisi (PDK) yüzde 21.11, Kosova Demokratik Birliği (LDK) yüzde 17,68, Kosova'nın Geleceği İçin İttifak (AAK) yüzde 7,21 oy aldı.
Kosova Demokratik Türk Partisi'nin (KDTP) oyu ise yüzde 0,78 oldu.
Son veriye göre, kayıtlı 1 milyon 959 bin 962 seçmenden 722 bin 845’i, yani seçmenlerin yüzde 36,88’i erken genel seçimde oy kullandı.
Vetevendosje'nin yeni hükümeti kurabilmesi için KDTP'nin de aralarında bulunduğu topluluk partileriyle koalisyon yapmasının yeterli olup olmayacağı, şartlı oylar ile dış temsilciliklerde ve posta yoluyla kullanılan oyların sayılmasının ardından belli olacak.
Kosova'nın yeni cumhurbaşkanının seçilebilmesi için gereken üçte iki Meclis çoğunluğunun sağlanması amacıyla Vetevendosje'nin PDK, LDK ve AAK ile masaya oturması gerekecek.
Kosova'da 9 Şubat 2025'te genel seçim, 28 Aralık 2025'te erken genel seçim yapılmıştı.
Vetevendosje aralıktaki erken genel seçimde oyların yüzde 51,1'ini almış, Albin Kurti liderliğindeki hükümet 11 Şubat'ta Meclisten güvenoyu aldı.
Eski Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, 5 yıllık görev süresinin sona ermesiyle 4 Nisan'da görevini geçici olarak Kosova Meclis Başkanı Albulena Haxhiu'ya devretmişti. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
İstanbul'da düzenlenen Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Üçlü Dışişleri Bakanları Onuncu Toplantısı'na Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile Gürcistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Maka Botchorishvili katıldı.
Ermenistan'da hafta sonu yapılan parlamento seçimlerine dair Rusya’dan dikkat çeken bir tepki geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, seçim sürecinin Batılı aktörlerin etkisi altında geçtiğini öne sürerek, "Erivan, özgür seçimlerin yapılmasına ilişkin demokratik ilke ve süreçleri ihlal etti." açıklamasını yaptı.
AB, Hürmüz Boğazı'nda denizcilik faaliyetlerini aksattıkları gerekçesiyle İran'dan iki kişi ve bir kuruluşa yaptırım uyguladı.
Suriye'de, İran-siyonist rejim arasındaki çatışmalar nedeniyle askıya alınan uçuşlar yeniden başladı.