Mısır, Etiyopya ve Sudan, Nil Barajı anlaşmazlığı üzerine görüşmelere devam ediyor

Mısır, Etiyopya ve Sudan, Büyük Etiyopya Rönesans Barajı (GERD) ile ilgili uzun süredir devam eden anlaşmazlık nedeniyle yeni bir müzakere turuna başladı.
Mısır Su Kaynakları ve Sulama Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Mısır, Etiyopya ve Sudan arasında Mısır'ın başkenti Kahire'de Büyük Etiyopya Rönesans Barajı (GERD) ile ilgili uzun süredir devam eden anlaşmazlık nedeniyle yeni bir müzakere turunun başladığı belirtildi.
Mısır Su Kaynakları ve Sulama Bakanı Hani Sewilam, Etiyopya'nın Nil Nehri kesiminde inşa edilen barajın doldurulması ve işletilmesine ilişkin kurallar konusunda bağlayıcı bir yasal anlaşmaya varılmasının gerekliliğini vurgulayarak, anlaşmanın üç ülkenin çıkarlarını ve endişelerini dikkate alması gerektiğini söyledi.
Bu konuda tek taraflı her türlü eylemin durdurulmasının öneminin altını çizen Sewilam, barajın önceden üçlü anlaşma yapılmadan doldurulup işletilmesinin, üç ülke tarafından 2015 yılında imzalanan İlkeler Bildirgesi'ne aykırı olduğunu da sözlerine ekledi.
Sewilam, ülkesinin; birçok teknik ve yasal çözümün bulunmasının üç ülkenin çıkarlarına hizmet edeceğine ve istenen anlaşmaya varılmasına yardımcı olacağına inandığını belirterek, "Mısır müzakereyi başarılı kılmak için azami çaba göstermeye devam ediyor." dedi.
Yıllarca süren sonuçsuz müzakerelerin ardından Mısır, Sudan ve Etiyopya GERD'in doldurulmasını ve işletilmesini düzenleyen bağlayıcı bir yasal anlaşmaya varmayı umuyor.
Etiyopya, Mısır ve Sudan'ın muhalefetine rağmen 2020'de barajı doldurmaya başladı ve bu da sonunda 2021'de ilgili üçlü müzakerelerin askıya alınmasına yol açtı.
Etiyopya hükümeti, temmuz ayında yaptığı açıklamada, barajın dördüncü dolumunun eylül ayına kadar uzayacağını ve aşağı havza ülkelerinin zarar görmeyeceğini duyurmuştu.
Etiyopya, GERD projesini 2011 yılında inşa etmeye başladı ve dev hidroelektrik projesinin 6 bin megawatttan fazla elektrik üretmesini bekliyor. Ancak Mısır ve Sudan bunun Nil suyu oranlarını azaltabileceğinden endişe ediyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
HAMAS hareketi, Gazze'de işgal nedeniyle çocuklar arasında artan menenjit vakalarına karşı uyararak uluslararası toplumu kuşatmayı kırmaya çağırdı.
Gazze Şeridi'nde, 7 Ekim 2023'ten bu yana yapılan işgal saldırılarında şehit olanların sayısı 116 kişi artarak 56 bin 647'ye yükseldi.
Washington yönetimi, siyonist rejime 510 milyon dolarlık mühimmat güdüm paketi ve teknik destek satışını onayladı. Bu gelişme, Gazze'de süren soykırımın arkasındaki Amerikan rolünü bir kez daha gözler önüne serdi.
İşgalci siyonist rejim sabah saatlerinde yardım bekleyen Filistinli sivillere yönelik yeni bir saldırı daha düzenledi.