Myanmar’da 7,7 büyüklüğündeki depremde can kaybı 3 bini aştı
Myanmar’da geçtiğimiz cuma günü meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 85’e yükseldi. Deprem nedeniyle 4 bin 700’den fazla kişi yaralandı, binlerce bina yıkıldı ve altyapı ciddi hasar gördü.
Deprem sonrası enkaz altından sağ kurtarma çalışmaları devam ediyor. Başkent Naypyitaw’daki bir otelde 108 saat sonra bir kişi canlı olarak çıkarılırken, Mandalay’da bir başka kişinin 121 saat sonra kurtarıldığı bildirildi.
Depremin vurduğu bölgelerde insani kriz derinleşirken, BM verilerine göre deprem öncesinde de ülkede 3 milyondan fazla insan yerinden edilmiş ve yaklaşık 20 milyon kişi yardıma muhtaç durumdaydı.
Elektrik ve su kesintilerinin yaşandığı birçok bölgede, gıda, temiz su ve sağlık hizmetlerine erişim büyük ölçüde sınırlı kaldı.
Çin, Hindistan, Türkiye, Vietnam, Singapur ve Malezya başta olmak üzere birçok ülke Myanmar’a yardım gönderdi. Birleşmiş Milletler, bölgede devam eden artçı sarsıntıların yardım çalışmalarını zorlaştırdığını bildirdi.
Myanmar ordusu, 2021 yılında Aung San Suu Kyi hükümetini devirerek yönetime el koymuş ve bu durum ülke genelinde büyük bir silahlı direnişi tetiklemişti.
Depremin ardından ateşkes ilan edilse de uzmanlar, bunun uzun vadeli bir barışa dönüşüp dönüşmeyeceğinin belirsiz olduğunu ifade ediyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Uganda'da şimdiye kadar 19 Ebola virüsü vakası görüldüğünü belirterek, bu vakaların 14'ünü komşu ülke Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden (KDC) gelenlerin oluşturduğunu belirtti.
Birleşmiş Milletler, siyonist rejimin güvenlik bahanesiyle Gazze’ye insani yardım girişinin sağlandığı Kerem Ebu Salim ve Refah sınır kapılarını kapatma kararından derin endişe duyduğunu açıkladı.
Hindistan'ın Andhra Pradeş eyaletindeki Visakhapatnam'da bir çelik fabrikasında vinçle taşınan 1600 derece sıcaklıktaki erimiş demir, işçilerin üzerine döküldü. Olayda 8 işçi hayatını kaybetti, 6 kişi yaralandı.
KKTC'den Fransa ile GKRY arasında imzalanan ve Fransız askerlerine belli şartlar altında GKRY'de konuşlanma imkânı tanıyan Kuvvetler Statüsü Anlaşması'na (SOFA) sert tepki geldi.