NATO Genel Sekreteri Rutte ilk yurt dışı ziyaretini Kiev’e yaptı
Eski Hollanda Başbakanı Mark Rutte, NATO Genel Sekreterliği görevine gelmesinin ardından ilk yurt dışı ziyaretini Ukrayna'ya yaptı.
NATO Genel Sekreteri olarak ilk kez Ukrayna’ya gelen Rutte, Kiev'de Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky ile görüştü.
İkili, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Ukrayna’yı beşinci kez ziyaret ettiğini söyleyen Rutte, “Odessa, Harkov ve Kiev’de çeşitli temaslarda bulundum. Ancak, NATO Genel Sekreteri olarak ilk kez buraya geliyorum. Ukrayna halkına ve izleyen herkese NATO'nun Ukrayna'nın yanında olduğunu açıkça ifade etmek istiyorum. Yeni NATO Genel Sekreteri olarak bu desteği ileriye taşımak önceliğim ve ayrıcalığım. Ukrayna'nın galip gelmesini sağlamak için sizinle birlikte çalışıyoruz. Ordunuzun bağlılığı ve Ukrayna halkının kararlılığı, bize özgürlüğün ne kadar değerli olduğunu ve bunu savunmak için elimizden geleni yapmamızın ne kadar önemli olduğunu hatırlatıyor." dedi.
Genel Sekreter Mark Rutte, Ukrayna’nın güvenliğinin NATO için de önemli olduğunu belirterek, “NATO müttefikleri, Rusya’nın 2022 yılında başlayan saldırılarının ardından yüzde 99’u askeri yardım olmak üzere eşi benzeri görülmemiş bir destek sağlıyor. Ancak daha fazlasının gerektiğini biliyoruz” açıklamasını yaptı.
NATO'nun mali yardımlarının devam edeceğini ifade eden Rutte, “Bir yıl içerisinde 40 milyar euro değerinde askeri yardım yapılması öngörülüyor” ifadelerini kullandı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ABD'nin önerdiği Ukrayna barış planına ilişkin olarak, "Ukrayna, ABD'nin önerdiği adımlar üzerinde mümkün olduğunca yapıcı bir şekilde çalışmaya kararlıdır." açıklamasını yaptı.
AB ülkeleri, ABD’nin Ukrayna’da barış planına alternatif olarak Ukrayna’nın daha fazla asker bulundurmasına olanak sağlayan ve Ukrayna’ya NATO’nun 5. maddesi benzeri güvenlik garantileri sunan bir karşı teklif sundu.
Gürcistan'da yol inşaatında meydana gelen toprak kayması sonucu 4 işçi hayatını kaybetti, 1 işçi yaralandı.
Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez, ABD’nin haftalardır yönelttiği tehditlere karşı Venezuela’nın ulusal duruşundan taviz vermeyeceğini ve dış baskılara karşı kararlı bir şekilde yoluna devam edeceğini belirtti.