Putin, Kiev uzlaşmaya varırsa çatışmanın sona ereceğini belirtti
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın Anchorage'da yapılan Rus-Amerikan görüşmelerinde varılan uzlaşmalar temelinde Ukrayna ile barışçıl yollarla bir anlaşmaya varmaya hazır ve istekli olduğunu belirtti.
Putin, uluslararası haber ajanslarının yöneticileriyle yaptığı görüşmede, "Ukrayna ile barışçıl yollarla bir anlaşmaya varmaya kesinlikle hazırız ve istekliyiz. Ve bu, Anchorage'da (Alaska şehri) Başkan Trump ile görüştüğümüz temeller üzerindedir." dedi.
"O dönemde Rusya'ya bazı tavizler verebilmemiz için sorular yöneltildi. Rusya, Anchorage'da görüştüğümüz tavizleri kabul etti." diye belirten Putin, "Ukrayna tarafının da artık bu uzlaşmaları kabul etmesi gerektiğini" vurguladı.
Bu çatışmanın kısa sürede doğal sonucuna ulaşacağını söyleyen Putin, "Orada barış sağlanırsa, iç siyasi mücadele, Kiev'deki iktidar mücadelesi ve ekonomik durum dramatik bir şekilde kötüleşecektir. Bana öyle geliyor ki, iktidardaki çevreler gerçek anlamda düşmanlıklara son vermekle ilgilenmiyorlar" dedi.
Putin, "Çünkü o zaman şu anda iktidarda olan kişilerin iktidarı koruma konusunda iyi bir şansları olmayacak." diye ekledi.
Putin, Avrupa Birliği'nin, Kiev'i Anchorage'daki Rus-Amerikan görüşmelerinde ele alınan anlaşmaları kabul etmeye ikna etmesi halinde Ukrayna krizinin çözümüne yardımcı olabileceğini belirtti.
"Evet, Avrupa Birliği'nin bir çözüm bulunmasına yardımcı olabileceğine inanıyorum. Bana göre bu, Anchorage'da görüştüğümüz anlaşmalar çerçevesinde olmalı. Ukrayna tarafı bunun gayet farkında," diyen Putin, "Avrupa Birliği, silah tedarik ederek değil, Kiev yetkililerini Anchorage'da görüştüğümüz uzlaşmaları yapmaya ikna etmeye çalışarak olumlu bir rol oynayabilir." ifadelerini kullandı.
Putin, eski Almanya Şansölyesi Gerhard Schröder'in her şeyden önce Ukrayna ile müzakerelerde arabuluculuk yapması için güvenilebilecek önde gelen bir devlet adamı olduğunu belirtti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın Ukrayna topraklarına saldırmak için Oreshnik sistemini "tam anlamıyla" kullanmadığını belirtti.
Putin, "Benzer sistemleri test alanlarında denedik, ancak Oreshnik'i test etmedik. Bu bir muharebe konuşlandırması değil. Ukrayna topraklarında Oreshnik'in gerçek anlamda tek bir muharebe konuşlandırmasını bile hiç gerçekleştirmedik." dedi.
Putin, Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne ortak üyelik statüsüne karşı olmadığını, ancak AB'nin askeri bir bloğa dönüştürülmesine karşı olduğunu belirtti.
Putin, Rus ordusunun son zamanlarda 2.400 kilometrekareden fazla bir alanı kontrol altına aldığını, Luhansk Halk Cumhuriyeti topraklarının tamamını, Donetsk Halk Cumhuriyeti topraklarının yüzde 80'inden fazlasını ve Zaporijya bölgesinin topraklarının yüzde 80'ini "özgürleştirdiğini" açıkladı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Rusya'nın Rosatom şirketi tarafından Özbekistan'da nükleer santral inşaatına başlandı.
Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DKC) hükümetinin açıkladığı verilere göre, ülkede teyit edilen Ebola vakalarının sayısı 62 ölüm de dahil olmak üzere 363'e yükselirken, Uganda dört iyileşme vakası bildirdi.
Yemen'deki Ensarullah hareketinin lideri Abdulmelik El Husi, "Lübnan ve Filistin'de yaşananlar ve bunlara karşılık olarak neler gerektiği konusunda direniş ekseniyle koordinasyon halindeyiz." dedi.