Rusya, Washington ile nükleer antlaşmayı uzatma konusunda karamsar

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'nın şubat ayında sona erecek olan Washington ile nükleer cephaneliğin azaltılması için "Yeni Start" antlaşmasını genişletme şansı hakkındaki karamsarlığını dile getirdi.
Lavrov, Çarşamba günü 3 Rus radyo istasyonuna verdiği röportajda, 2011'de imzalanan antlaşmayı genişletmek için "şahsen herhangi bir ufuk görmediğini" belirterek bu konuyu Amerikan tarafıyla müzakere eden Rus yetkililerin de bu düşünceyi paylaştığını kaydetti.
Rusya Dışişleri Bakanı, Moskova'nın antlaşmanın uzatılmasına ilişkin görüşmelerden çekilmeyeceğini vurgulayarak "Sadece son uyarılara dayanarak diyaloğun yapılmasına izin verilmediğini açıklığa kavuşturmak istiyoruz" dedi.
Lavrov, Rusya'nın güncellenmiş antlaşma bağlamında 5 tür modern silahtan 2'sini entegre etmeye hazır olduğunu ifade ederek mevcut haliyle anlaşmanın ICBM'leri ve denizaltılardan ve stratejik bombardıman uçaklarından fırlatılan füzeleri etkilediğine dikkati çekti.
ABD'nin ve Rusya'nın nükleer cephanelerini geçici olarak dondurması yönündeki Amerikan önerisine yorum yapan Lavrov, "ABD antlaşmaya taktik nükleer silahları dahil etmek istiyorsa önce bu füzeleri Avrupa'dan çekmelidir" dedi.
Washington'un orta ve kısa menzilli nükleer füzeleri ortadan kaldırmak için antlaşmadan tek taraflı çekilmesi ve açık hava antlaşmasının ardından stratejik cephaneliğin azaltılması alanında Rusya ile ABD arasında "Yeni Start/Yeni Başlangıç" antlaşması, hâlâ yürürlükte olan son antlaşma niteliği taşıyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Yemen Silahlı Kuvvetleri, Gazze'deki soykırıma karşılık olarak siyonist rejimin Yafa yakınlarındaki askeri hedefini "Filistin-2" adlı hipersonik balistik füzeyle vurdu. Açıklamada, "Saldırı başarıyla gerçekleşti, düşman savunma sistemleri füzeyi durdurmakta başarısız oldu" denildi.
Chicago'da 2023 yılında 6 yaşındaki Filistin kökenli Amerikalı Wadea Al-Fayoume'yi 26 bıçak darbesiyle katleden ve annesini ağır yaralayan 73 yaşındaki Joseph Czuba, 53 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Siyonist rejim, Şam, Hama, Lazkiye ve Dera dahil olmak üzere Suriye'nin dört bir yanını hedef aldı; 20'den fazla hava saldırısı düzenlendi. Saldırıların 2025'in en şiddetlisi olduğu açıklandı.
ABD Savunma Güvenlik ve İşbirliği Ajansı, Ukrayna'ya 310 milyon dolarlık F-16 eğitim ve destek paketinin satışı yapılacağını duyurdu.