Sudan'da Hızlı Destek Kuvvetleri'nin 19 hayati tesisi hedef alması belgelendi

Sudan, yılın başından bu yana Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) hayati ve hizmet tesislerini yoğun şekilde hedef almasına tanık oldu. Bu saldırılar, temel hizmetlerin aksamasına, mevcut altyapı üzerindeki baskının artmasına ve ülkedeki insani krizin derinleşmesine yol açtı.
İnsansız hava araçlarıyla toplam 19 saldırı gerçekleştirildi. Bu saldırılar özellikle Hartum, Kuzey Eyaleti ve Kızıldeniz Eyaleti başta olmak üzere birçok bölgede yaşandı.
El Cezire'nin doğrulama servisi SAND tarafından hazırlanan bir analizde, 9 Ocak 2025 ile 9 Eylül 2025 tarihleri arasındaki saldırıların coğrafi dağılımını gösteren etkileşimli bir harita oluşturuldu. Bu harita, açık kaynaklardan, tarafların resmi sayfalarından toplanan bilgilerin uydu görüntüleriyle karşılaştırılması ve hasarların belgelenmesi yoluyla hazırlandı.
Saldırılar, ordu kontrolündeki 7 farklı eyalette; elektrik santralleri, barajlar, yakıt depoları ve su istasyonlarını hedef aldı. Uydu görüntüleri, Kassala'daki Elektrik Santrali, Kuzey Eyaleti'ndeki Merowe Barajı Elektrik Santrali ve Kızıldeniz Eyaleti'nde Port Sudan'daki yakıt depolarında büyük yıkım olduğunu ortaya koydu. En önemli saldırılardan biri, Ocak – Nisan 2025 arasında Merowe Barajı'na ait trafo istasyonunun tekrarlanan bombardımanlarla hedef alınmasıydı.
Bu saldırılar, bölgede elektrik tedarikinde ciddi aksaklıklara yol açarak binlerce sivilin hayatını ve temel hizmetleri olumsuz etkiledi. Yerel ve uluslararası düzeyde geniş çaplı kınamalara neden oldu. Mart ayında ise Ümmü Derman'daki Su İstasyonu, HDK tarafından kasıtlı bir sabotajla devre dışı bırakıldı ve bu durum, şehrin geniş bölgelerinde su kesintisine yol açtı.
Sudan Enerji ve Petrol Bakanlığı, HDK'nin elektrik ve yakıtla ilgili hayati tesisleri hedef almasını kınadı. Bakanlık ayrıca, bu tesislerin Hartum halkına temel hizmetlerin sağlanabilmesi için bakım çalışmaları yürütmekte olduğunu açıkladı.
Hızlı Destek Kuvvetleri lideri Muhammed Hamdan Daklu başkanlığındaki “Geçiş Hükümeti”, geçen salı günü Hartumda gerçekleşen son saldırıyı üstlendi. HDK, saldırının orduya ait askeri ve lojistik noktaları hedef aldığını ileri sürdü. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Doha’da siyonist saldırıda şehit olanların cenazesi, Katar Emiri Şeyh Temim Bin Hamed Al Sani’nin resmî katılımıyla defnedildi. Törene HAMAS liderliğinden yetkililer de katıldı.
Polonya, Rusya ve Belarus'un ortaklaşa düzenleyeceği "Zapad-2025" askeri tatbikata yanıt olarak ülkenin doğu sınırına yaklaşık 40 bin asker konuşlandıracaklarını açıkladı.
Belarus ve Rusya'nın ortak katılım sağlayacağı Zapad-2025 stratejik tatbikatı yarın başlıyor.
Kanada, Şubat 2025’te başlattığı Suriye’ye insani yardım ve yaptırımların hafifletilmesi kararını 6 ay daha uzattığını duyurdu.