Ukrayna'dan ateşkes açıklaması
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ateşkesten yana olduklarını belirterek, "Nerede olursa olsun, kesinlikle ateşkes ve savaşın sona ermesiyle sonuçlanacak bir görüşme olursa, Ukrayna bu veya diğer formatları destekleyecektir" dedi.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, başkent Kiev'de çalışma ofisinde Ukrayna Savunma Bakanı Denis Şmigal, Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Rüstem Umerov ve diğer yetkililerle düzenlediği toplantı sırasında açıklamalarda bulundu.
Rus ordusunun, Donetsk bölgesinde yer alan Pokrovsk şehrine saldırılarının sürdüğünü belirten Zelenskiy, son 3 günde Rus birliklerinin şehirdeki Ukrayna mevzilerine yönelik 220 saldırı düzenlediğini bildirdi.
Zelenskiy, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın, Trump'ı Macaristan'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek için ikna etmeye çalıştığını savunan Zelenskiy, "Nerede olursa olsun, kesinlikle ateşkes ve savaşın sona ermesiyle sonuçlanacak bir görüşme olursa, Ukrayna bu veya diğer formatları destekleyecektir." diye belirtti.
Volodimir Zelenskiy, Ukrayna'nın uzun menzilli saldırıları düzenleme imkânlarını artırmak için çalıştıklarını, ülkesine uzun menzilli Tomahawk füzelerinin tedariki için Beyaz Saray ve diğer müttefik ülkelerle görüşmeleri sürdürdüklerini aktararak, "Ayrıca üreticilerle de çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.
Zelenskiy, ABD Başkanı Donald Trump'ın konuyla ilgili olumlu karar vermesi durumunda üreticilerin Ukrayna'ya söz konusu füzeleri göndereceklerini savundu.
Ukrayna Savunma Bakanı Şmigal de İsveç ile ülkesi arasında "Gripen" savaş uçaklarının satışını da kapsayan niyet mektubunun imzalandığını hatırlattı.
Şmigal, Gripen savaş uçaklarının Ukrayna'da üretilmesi yönünde de çalıştıklarını aktaran Şmigal, dün bu konuda bir mutabakat zaptının imzalandığını söyledi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Malavi’de uzun süredir devam eden kuraklık ve gıda krizi nedeniyle hükümet, ülkenin temel besin maddesi olan mısırın ihracatını yasakladı.
Gazze'de yürürlüğe giren ateşkes ve esir takası anlaşmasına bağlı kalan HAMAS ve Filistin İslami Cihat Hareketi, bir siyonist esire ait cesedi Uluslararası Kızılhaç Örgütü'ne teslim etti.
Japonya Başbakanı Takaiçi Sanae, Tayvan’da askeri güç kullanımını gerektiren acil durumun, Japonya’nın varlığını tehdit edebileceğini belirtti.