Ürdünlüler işgalci siyonist rejimle yapılan "enerji-su" mutabakatını protesto etti
Ürdünlüler, BAE, işgalci siyonist rejim ile ülkelerinin bir enerji-su projesi için "niyet beyanını" imzalamasını protesto etti.
Binlerce Ürdünlü, Cuma namazının ardından düzenledikleri protesto gösterilerinde Ürdün, işgalci siyonist rejim ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) 2022 yılında enerji ve su alanında ortak bir projenin fizibilite sürecine başlanması için "niyet beyanı" imzalamasına tepki gösterdi.
Başkent Amman'ın merkezinde düzenlenen protestolarda göstericiler, hükümetlerini işgalci rejim ile olan barış anlaşmasını iptal etmeye çağırdı ve herhangi bir normalleşmenin aşağılayıcı bir boyun eğme olduğunu söyledi.
Göstericiler, "Normalleşme ihanettir" gibi pankartlar taşıyarak "Utanç anlaşmasına hayır" diye slogan attılar.
İslami muhalefetin önde gelen isimlerinden Ali Abu Sukkar da "Bu anlaşma Ürdün'ü siyonist oluşuma tamamen bağlamayı amaçlıyor. Bu bir ticaret anlaşması değil, utanç verici ve aşağılayıcı bir normalleşme anlaşması." İfadeleriyle anlaşmaya tepki göstermişti.
Ürdün, işgal rejimi ve BAE geçen Pazartesi günü ABD iklim elçisi John Kerry'nin huzurunda anlaşmayı imzaladı.
Anlaşmaya göre, Ürdün'e Akdeniz'den 200 milyon metreküp su tedarik etmek için suyu tuzdan arındırma projesinin yanı sıra Ürdün'de bir BAE şirketi tarafından uygulanacak bir yenilenebilir enerji projesinin kurulması amaçlanıyor.
BAE, geçen yıl işgalci rejim ile ilişkileri normalleştiren ilk Körfez devleti olarak Filistin davasına ihanet etmişti. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı, Nijerya'nın kuzeyinde çatışmalar ve azalan insani yardım fonları nedeniyle 17 milyondan fazla kişinin açlık riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısı yaptı.
Portekiz, etkisini sürdüren aşırı sıcak hava dalgasının yol açtığı büyük orman yangınlarıyla mücadele ederken Avrupa Birliği'nden acil destek talebinde bulundu. Ülke genelinde cuma günü akşam saatleri itibarıyla altı büyük orman yangını devam ederken, en kritik nokta Viseu bölgesindeki Vouzela oldu.
Gazze Şeridi’nde ateşkes ihlallerini ve askeri saldırılarını sürdüren işgal rejimi çeşitli bölgelere top atışı yapıyor, ateş açıyor ve binaları yıkmaya devam ediyor.
Sudan ordusu, Etiyopya ve Güney Sudan sınırına yakın stratejik Kurmuk kentini BAE destekli Hızlı Destek Kuvvetleri'nden (HDK) almak için operasyon başlattı.