Toplumun manevi alandaki en önemli ihtiyacını karşılayan imam hatip okulları, Türkiye'nin en başarılı okulları haline gelirken imam hatip okullarında eğitim gören öğrencilerin başarısı her geçen yıl artıyor.
Covid-19 salgını sürecinde uzaktan eğitim almalarına rağmen Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) büyük bir başarı gösteren tıp ve hukuk fakülteleri başta olmak üzere önemli bölümleri kazanan imam hatip lisesi mezunları, takdir topladı.
Katsayı adaletsizliğinin kalkması ve orta kısımların yeniden açılmasının ardından imam hatip liselerinin başarısı her geçen gün daha da artarken üniversite giriş sınavlarında önemli başarılara imza atan ve yüksek puanlarla kazanılan bölümleri kazanan imam hatip lisesi mezunları, YKS'den aldıkları puanlarla da dikkatleri üzerlerine çekiyorlar.
28 Şubat döneminde katsayı uygulaması ve başörtüsü yasağından dolayı binlerce kız öğrenci, imam hatip liselerinden mezun oldukları halde üniversite okuyamazken son yıllarda katsayı adaletsizliğinin kalkması ve yasal güvence altına alınmasa da başörtüsü yasağının sona ermesi ile son yıllarda imam hatip lisesi mezunları, YKS'den aldıkları puanlarla önemli üniversitelerdeki bölümleri kazanarak büyük bir başarı elde ediyor.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından imam hatip liselerinde uygulanan temel İslam bilimlerinin yanı sıra fen, sosyal bilimler, yabancı dil, sanat ve spor gibi farklı alanlarda da eğitimlerin zenginleştirilmesini sağlayan program çeşitliliği ile öğrenciler TÜBİTAK ve TEKNOFEST başta olmak üzere sanat, spor ve akademik alanlarda da başarılarıyla yeni zirvelerin kapısını aralıyor.
Yükseköğretime geçişteki katsayı adaletsizliğinin kaldırılmasıyla imam hatip okullarına olan talep de her geçen gün artıyor. Aynı zamanda imam hatip öğrencilerinin son yıllarda Liseye Geçiş Sistemi (LGS) ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı'ndaki (YKS) başarıları imrendiriyor.
Akademik alandaki başarılarıyla da gelecek için büyük bir ümit veren imam hatip okulları, başarısına başarı katıyor.
Gaziantep’te Şehitkamil ilçesinin 15 Temmuz Mahallesi’nde 2016 yılında eğitim öğretime açılan ve bu yıl ikinci defa mezun veren Şehit Mehmet Demir Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, Türkiye genelindeki en başarılı imam hatip okulları arasında yer alıyor.
Verdiği eğitimin yanı sıra hazırladığı projelerle birçok ilklere imza atan, deneyimli eğitimci kadrosu ile birlikte başarılı hizmet ve eğitimiyle de göz dolduran okulda birçok hafız öğrencide bulunuyor.
Geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) 48 öğrencisi giren okulun 42 öğrencisi YKS’de büyük bir başarıya imza atarak hukuk ve tıp başta olmak üzere önemli bölümleri kazandı.
Şehit Mehmet Demir Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdüresi Asiye Şahin
Aynı zamanda Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu olan Şehit Mehmet Demir Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdüresi Asiye Şahin, imam hatip okullarının ve öğrencilerinin önemli başarılara imza attığını söyledi.
Gaziantep başta olmak üzere Türkiye genelinde imam hatip okullarına olan ilginin de arttığına dikkat çeken Şahin, bu durumun memnuniyet verici ve sevindirici olduğunu söyledi.
“48 öğrencimizden 42’si üniversiteye yerleşti”
Okullarının Gaziantep’te fen ve sosyal bilimler proje okulu olarak açılan ilk okullardan birisi olduğunu belirten Şahin, “2021 YKS’de çok güzel bir başarıya imza attık ve bunun da haklı gururunu yaşıyoruz. Okulumuzdan 48 öğrenci mezun oldu, bunlardan 42’si üniversiteye yerleşti. Üniversiteye yerleşen öğrenciler içerisinde 11 tane tıp fakültesi, 9 tane hukuk fakültesi, 4 tane mühendislik fakültesi, bunun yanında iki tane diş hekimliği, bir tane eczacılık, öğretmenlik, beslenme ve diyetetik olmak üzere çeşitli bölümlere öğrencilerimizi yerleştirdik.” dedi.
“Okulumuzu tercih edecek olan öğrencilerimiz için çok güzel bir örneklik teşkil ettik”
Toplumda imam hatip okullarından mezun olan öğrencilerin üniversitede sadece ilahiyat fakültelerine yerleştiği gibi yanlış bir algının olduğunu belirten Şahin, “Bu düşüncenin ve algının önüne geçtiğimizi düşünüyorum. Bu yüzden bu başarının başarılı bir ekip iş olduğuna inanıyorum. Öğrenci velilerimiz, ekibimiz, idaremiz ve öğrencilerimiz bir bütün olarak sonunda bu başarıya ulaştık. Bundan sonra da okulumuzu tercih edecek olan öğrencilerimiz için de çok güzel bir örneklik teşkil ettiğimizi düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
Şahin, uzaktan eğitim sürecinde okul yönetimi, öğretmenler ve öğrencileri olarak çevrim içi eğitimlere yüksek katılım sağladıklarını, Covid-19 salgını ve uzaktan eğitime rağmen YKS’de büyük bir başarıya imza attıklarını ifade etti.
“Düz fen liseleri ile aynı müfredatı işliyoruz”
Okullarının 2 yıldır proje okulu olmasına rağmen önemli başarılara imza attığını belirten Şahin, şunları söyledi:
“İmam hatip okulumuzda ilimizde yer alan diğer fen liseleri ile aynı müfredatı işliyor ve aynı kitapları okutuyoruz. Halkımızın ve okulumuza öğrencilerini gönderecek olan velilerin bunu bilmeleri gerekiyor. Biz, bu konuları anlatıyoruz, gittiğimiz tüm ortamlarda bunu dile getiriyoruz. Fakat bir türlü bu algıyı yıkamıyoruz. Yine çalışıyoruz, çalışmaya da devam edeceğiz ama velilerimiz şunu bilsin ki diğer fen liselerinde hangi kitaplar okutuluyor, hangi dersler kaç saat veriliyorsa bizim okulumuzda da aynı müfredat ve dersler işleniyor. Diğer liselerden tek farkımız, aynı zamanda imam hatip kültürünü yerleştirmek adına mesleki dersler eğitimleri yapıyoruz. Bu öğrencimizin hayatında, hayatı boyunca belki bir daha tekrar yaşayamayacağı eğitim açısından oldukça önemli bir zaman dilimidir. Bu liseyi çok iyi değerlendirip öğrencilerimizi hem akademik anlamda hazırlıyoruz hem de imam hatip kültürünü yerleştirerek güzel, ahlaklı, dinini bilen, vatanına, milletine ve bayrağına sahip çıkan, bu özde yetişen bireyler olmasını hedefliyoruz. Bu konuda da bütün velilerimizin gönülleri rahat olsun. Rahat bir şekilde çocuklarını okulumuza gönderebilirler. Düz Anadolu liselerinden farkımız özellikle puan ile öğrenci alan Anadolu liselerinden bile üstün yönlerimiz var. Çünkü biz hem fen programını hem sosyal bilimler programını uyguluyoruz. Hem de dini eğitim veriyoruz. Öğrencilerimizin istedikleri her bölümde her alanda kendilerini geliştirmelerine fırsat sağlıyoruz.”
Öğrencilerin başarılı olması için yaz boyunca destekleme ve yetiştirme kursları düzenlediklerini ifade eden Şahin, öğrencileri en güzel şekilde üniversiteye hazırladıklarını söyledi.
2021 YKS hedefine ulaştıklarını belirten Şahin, 2022 YKS hedefine ulaşmak için çabalayacaklarını ve bu yılda öğrencilerinin büyük bir bölümünü önemli üniversitelere yerleştireceklerini ifade etti.
Derya Yücel
“Okulumuzun fen lisesinden hiçbir farkı yok”
İmam hatip okulunda okumanın ve imam hatipli olmanın ayrıcalıklı olduğunu vurgulayan lise 12’inci sınıf öğrencisi Derya Yücel, “Ben düz bir ortaokuldan bu okula geldim. Eğitim gördüğüm ortaokul imam hatip değildi. Açıkçası imam hatibe gelirken önyargılı bir şekilde geldim. Çünkü çevre imam hatiplere önyargılı bakıyor ve imam hatiplerden mezun olanlar sanki sadece ilahiyata yerleşir gibi bir algı var. Matematik, Türkçe ve fen dersleri görmüyormuş gibi düşünüyorlar. Fakat bu okula geldikten sonra böyle bir durumun olmadığını ve bu algının yanlış olduğunu gördüm. Bütün önyargılarım yıkıldı. Çünkü okulumuzun fen lisesinden hiçbir farkı yok. Okulumuz zaten imam hatip proje fen lisesi olduğu için tamamen kitaplarımız, derslerimiz ve öğretmenlerimizin anlattığı konular hepsi fen lisesi müfredatına uygun olarak veriliyor. Aynı zamanda destekleme ve yetiştirme kursları fen lisesi müfredatı şeklinde ilerliyor. Bizde YKS’ye tam da donanımlı bir şekilde hazırlanıyoruz. Okulumuzdaki imkanlar çok güzel öğretmenlerimizin ve okul idaremizin bizimle ilgilenmesi çok büyük avantaj, bu yönden okulumuzu çok seviyorum.” dedi.
Elif Nur Aydın
“İmam hatipli olmak bir ayrıcalık”
Ortaokuldan beri imam hatip öğrencisi olduğunu belirten Elif Nur Aydın, “Ortaokuldan beri imam hatip okulları çok ayrıcalığını gördüğüm için imam hatip lisesini tercih etmek istedim. Öncelikle imam hatip okullarında eğitim görmeyi herkese tavsiye ediyorum. Çünkü bizim diğer okullardan birçok avantajımız var. Okulumuzda fen lisesi müfredatı görüyoruz. Okulumuz proje okulu, her alanda yetişebiliyorsunuz. Bu okulu tercih ettiğim için çok mutluyum. Okulumuz proje okulu ve çok donanımlı, hocalarımız, müdürümüz, müdür yardımcılarımız bizimle çok iyi ilgileniyorlar. İmam hatip okullarından sadece ilahiyatçı çıkıyormuş gibi algılanmasın, okulumuzda tıp, mühendislik, hukuk ve psikoloji bölümlerini kazanan birçok arkadaşımız var, okulumuzu tercih etmenizi çok isterim. Okulumuz gerçekten her açıdan güzel ve donanımlı, okulumuzun akademik durumu çok iyi. Geçen yıl YKS’de hedefimize ulaştık, inşallah bu yıl da ulaşacağız. Önümüzde hiçbir engel yok, bunun için imam hatipli olmak bir ayrıcalık ve okulumuzu tercih etmenizi çok isterim.” diye konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Resmî Gazete'de yayımlanan ilanlara göre, 10 üniversiteye toplam 438 akademisyen alımı yapılacak.
Batman Üniversitesi ile Batman İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle yürütülen akademisyen-öğrenci buluşmalarının 2024-2025 eğitim ve öğretim yılı birinci dönem değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Millî Eğitim Bakanlığınca, adalet sistemi içindeki çocuklara yönelik sunulan hizmetlerin etkili ve duyarlı bir şekilde gerçekleşmesini, çocuğun üstün yararı ilkesinin öncelikli olarak benimsenmesini sağlamak amacıyla "Adalet Sistemi İçindeki Çocuklara Yaklaşım Kılavuzu" hazırlandı.
Resmî Gazete'de yayımlanan ilanlara göre, altı üniversiteye toplam 105 akademisyen alımı yapılacak.