Lise tercihlerinde nasıl bir yol izlenecek?

MEB'in yayımladığı kılavuza göre, lise tercihleri 2-13 Temmuz'da alınacak, yerleştirme sonuçlarıysa 30 Temmuz'da duyurulacak.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bir milyon 200 bin 8'inci sınıf öğrencisini ilgilendiren liseler için tercih ve yerleştirme kılavuzunu geçtiğimiz gün yayımlamıştı.
Kılavuza göre, 2-13 Temmuz 2018 tarihlerinde tercihler alınacak, 30 Temmuz'da yerleştirme sonuçları ile boş kontenjanlar ilan edilecek.
Özel okullar ve yetenek sınavlarıyla öğrenci alan okullar, 27 Haziran-13 Temmuz'da kayıtlarını tamamlayacaklar.
Öğrencilerin karşısında tercihlerle ilgili 3 ekran olacak ve önce yerel yerleştirme ekranı açılacak. Burada ilk 3 okul "kayıt alanı"ndan seçilecek ve toplam 5 okul yazılacak. Bu işlem tamamlandıktan sonra Liselere Giriş Sınavı'na (LGS) girenler için sınavla öğrenci alan okul ekranı açılacak ve sonrasında pansiyonlu okul tercih ekranı gelecek. Öğrenciler toplam 15 tercih yapabilecek.
LGS'ye girenler, öncelikle yerel yerleştirme ile öğrenci alan okulları tercih etmek zorundalar. Aksi durumda öğrencilere, merkezi sınavla öğrenci alan okulların tercih ekranı açılmayacak.
Yerel yerleştirme tercihlerinde kayıt alanı bölgesinde olmak şartıyla öğrenciler, aynı okul türünden (Anadolu lisesi, meslekî ve teknik anadolu lisesi, anadolu imam hatip lisesi) 3 okul seçebilecekler.
Yerleştirme sonuçları 30 Temmuz'da ilan edilecek. Aynı gün okullardaki boş kontenjanlar da açıklanacak ve ilk nakil dönemi 6-10 Ağustos'ta olacak.
Merkezi yerleştirmelerin tamamlanmasının ardından 4 kez nakil işlemi yapılacak. Her nakilde sınavla öğrenci alan okullardan en fazla 3, yerel yerleştirmeden en fazla 3, pansiyonlu okullardan en fazla 3 okul seçilecek. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı tarafından, yarın Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (2025-YDS/İngilizce), pazar günü ise Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2025-ALES/2) gerçekleştirilecek.
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) bütçe süreçlerini dijital platformlarla hızlandırıyor, yapay zekâ destekli projelerle kamu kaynaklarını daha verimli ve veriye dayalı şekilde yönetiyor. Bu kapsamda yürütülen çalışmalar, kamu kaynaklarının tasarruflu kullanımını hedefliyor.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca, 2025 Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı kapsamında gerçekleştirilecek 2025 Akademi Giriş Sınavı (AGS) ve 2025 Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) oturumlarına başvuran adayların sınava giriş belgeleri erişime açıldı.
Bağımlılıkla mücadelede farkındalık oluşturmak ve toplumsal bilinç düzeyini artırmak amacıyla hazırlanan "Güçlenmek: Bağımlılıktan Esenliğe" bülteni yayımlandı. Bülten bağımlılığın bireyler üzerindeki etkilerini, önleyici müdahale programlarına ilişkin bilgileri ve toplumsal yansımalarını içeriyor.