MEB’den 2025-2026 için yeni genelge: “Zilsiz okul” uygulaması geliyor

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in imzasıyla yayımlanan genelgeye göre, yeni eğitim öğretim yılı 8 Eylül’de başlayacak. 2025’in “Aile Yılı” ilan edilmesiyle, tüm etkinlik ve projelerde aile vurgusu öne çıkacak. Bazı okullarda ise, “zilsiz okul” uygulamasına geçilecek.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), “2025-2026 eğitim ve öğretim yılına ilişkin iş ve işlemler” konulu genelgeyi tüm illere gönderdi. Bakan Yusuf Tekin imzalı genelgeye göre, yeni eğitim öğretim yılı 8 Eylül’de başlayacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle 2025 yılı “Aile Yılı” ilan edilirken, eğitim sürecinde aile kurumunun güçlendirilmesi, dijital tehditlere karşı bilinç oluşturulması ve ailelerin çocuklarıyla nitelikli zaman geçirmesi Bakanlığın öncelikli hedefleri arasında yer aldı.
İlk ders orman yangınları
Eğitim öğretim yılının ilk haftasında öğrenciler “Orman Yangınlarına Karşı Yeşil Vatanı Korumak” temasıyla ders işleyecek. Fidan dikimi ve orman temizliği gibi etkinliklerle doğa sevgisi vurgulanacak.
Zilsiz okul dönemi
Genelgeye göre bazı okullarda “zilsiz okul” uygulamasına geçilecek. Zilin zorunlu olduğu durumlarda ses seviyesi düşürülecek, sadece Bakanlıkça belirlenen zil sesleri kullanılabilecek.
Yeni uygulamalar
Okul kütüphaneleri daha etkin kullanılacak, öğrenciler arasında okuma kültürü yaygınlaştırılacak.
“Aile Yılı” kapsamında velilere yönelik eğitim programları artırılacak. Öğrencilerin sınıf içinde cep telefonu kullanma yasağı sürecek, öğretmenler de derslerde telefon kullanamayacak.
Okullarda “özel şube” açılmasına izin verilmeyecek
"Atatürk Haftası, Tutum-Yatırım ve Türk Malları Haftası" gibi etkinlikler yeni içeriklerle kutlanacak. Okul mezuniyetleri için ailelere külfet getirmeyecek sade programlar yapılacak.
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, yeni öğretim yılında kademeli olarak uygulanmaya başlanacak. İlkokul 1-2, ortaokul 5-6 ve lise hazırlık ile 9-10. sınıflar bu kapsama dahil olacak. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Battalgazi Belediyesi, sosyal belediyecilik anlayışıyla yürütülen yardım çalışmaları kapsamında ihtiyaç sahibi öğrencilere kırtasiye yardımında bulunuyor.
Anasınıfı ve ilkokullarda başörtüsü yasağı hakkında açıklamalarda bulunan İdeal Eğitim Vakfı (İDEV) Başkan Yardımcısı Fatih Taş, yönetmelikte yer alan "Okul öncesi eğitim kurumlarında ve ilkokullarda okul içinde baş açık bulunur" ibaresinin faşizan bir dayatma olduğunu söyledi.
Batman'ın Sason ilçesinde Peygamber Sevdalıları tarafından geleneksel hale getirilen "Hayat Namazla Güzeldir" temalı program bu yıl da yoğun katılımla gerçekleştirildi.