Merkezî Sistem Sınav Yönergesi'nde yeni düzenleme

Millî Eğitim Bakanlığınca sınav türlerinin artması, elektronik sınavların yaygınlaşması amacıyla sahadan gelen ihtiyaç ve talepler doğrultusunda 2016'dan itibaren yürürlükte olan Millî Eğitim Bakanlığı Merkezî Sistem Sınav Yönergesi'nde değişiklik yapıldı.
Bu kapsamda hazırlanan yeni yönerge 25 Aralık 2024 tarihinde yürürlüğe girdi. Yapılan değişiklik kapsamında, e-Sınav uygulamasına ilişkin esaslarda düzenlemeler yapılarak uygulama, günümüz koşullarına uygun hâle getirildi.
e-Sınav uygulamalarında bina yöneticisi belirleme nitelikleri ile görevlendirme usulünde düzenlemeler yapıldı, bina yöneticilerinin günlük görevlendirilme uygulamasının yerine oturum bazlı görevlendirilmeleri sağlandı. Ayrıca e-Sınav bina yöneticilerine e-Sınav uygulamaları hakkında eğitim alma şartı getirildi. Bina yöneticisi olarak görevlendirilenlerin bir yıl içinde alabilecekleri görev sayısı da 40'a çıkarıldı.
Düzenleme ile e-Sınav salonlarında uygulama ve izleme sorumlusu görevi kaldırılırken, e-Sınav salonlarında uygulama izleme sorumlusu eğitimini almış salon başkanı ve gözetmen olmak üzere 2 personel görevlendirilmesi sağlandı.
e-Sınav salonlarında görevlendirilecek personele de hizmet içi eğitim faaliyetine katılma şartı getirildi. Öte yandan Merkezî sınavlarda salon görevlilerinin görevlendirilmelerinde ilk kez özel öğretim öğretmenlerinin de görev alabilmeleri ile ilgili düzenleme yapıldı.
Değişiklikle, Ceza ve Tevkifevlerinde yapılan sınavların daha sağlıklı ve güvenli gerçekleştirilmesi için bu kurumlarda bina sınav komisyonu kurulmasına ilişkin düzenlemeye gidildi.
Merkezî Sistem Sınavlarda il/ilçe millî eğitim müdürlerinin sınav koordinatörü olarak, il/ilçe millî eğitim müdürlüğünün ölçme değerlendirme ve sınav hizmetleri biriminden sorumlu il millî eğitim müdür yardımcısı/şube müdürlerinin ise koordinatör yardımcısı olarak görevlendirilebilmesi hüküm altına alındı.
Hizmetli görevlendirmelerinde de ihtiyaç durumunda hizmetli kadrosu dışında bulunan personelin de hizmetli olarak görevlendirilmesi sağlandı. Hizmetli olarak görevlendirilenlerin bir yıl içinde alabilecekleri görev sayısı 40'a çıkarıldı.
Kurum temsilcisi olarak sınavlarda görevlendirilebilecek personelle ilgili de düzenleme yapıldı. Görev ihmali neticesinde sınav görev yaptırımı uygulanan personelin görev yaptırım sürelerinin kademelendirilmesi ile ilgili değişikliğe gidildi. Daha önce sınav görev tedbirleri sırasıyla 1 yıl, tekrarında 5 yıl uygulanırken yapılan düzenleme ile görev tedbirleri sırasıyla 1 yıl, tekrarında 2 yıl, ikinci tekrarında 3 yıl uygulanacağı hususları hüküm altına alındı. Sınav görev tedbirlerinin kaldırılması taleplerinin değerlendirilmesi için komisyon ve kurullar oluşturulması sağlandı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) bütçe süreçlerini dijital platformlarla hızlandırıyor, yapay zekâ destekli projelerle kamu kaynaklarını daha verimli ve veriye dayalı şekilde yönetiyor. Bu kapsamda yürütülen çalışmalar, kamu kaynaklarının tasarruflu kullanımını hedefliyor.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca, 2025 Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı kapsamında gerçekleştirilecek 2025 Akademi Giriş Sınavı (AGS) ve 2025 Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) oturumlarına başvuran adayların sınava giriş belgeleri erişime açıldı.
Bağımlılıkla mücadelede farkındalık oluşturmak ve toplumsal bilinç düzeyini artırmak amacıyla hazırlanan "Güçlenmek: Bağımlılıktan Esenliğe" bülteni yayımlandı. Bülten bağımlılığın bireyler üzerindeki etkilerini, önleyici müdahale programlarına ilişkin bilgileri ve toplumsal yansımalarını içeriyor.
Siirt'te yaz Kur'an kursunun açılış programında konuşan Vali Dr. Kemal Kızılkaya, çocukluk yıllarında Kur’an kursuna gitmiş biri olarak, Kur’an-ı Kerim’in ve dini bilginin hayatına olan etkilerini dile getirdi.