"Antep fıstığı ve baklavaya zarar verdirmeyiz"

Gaziantep Ticaret Odasında (GTO) bir araya gelen baklavacılar ile Antep fıstığı sektörü temsilcileri, ortak bir mesaj vererek, “Baklava ve Antep fıstığı Gaziantep için önemli iki ürün, zarar verdirmeyiz.” dediler.
Baklavacılar ile Antep fıstığı sektörü temsilcileri, son günlerde Antep fıstığı ile ilgili yaşanan tartışmalar üzerine Gaziantep Ticaret Odasında düzenlenen toplantıda bir araya geldi.
Toplantıda, Antep fıstığının fiyatının arttığıyla ilgili söylentilerin spekülasyondan ibaret olduğu ve oluşturulan bu algının Gaziantep için çok değerli olan Antep fıstığı ve baklava sektörüne zarar verdiği belirtildi.
Baklava ve Antepfıstığı sektörü meclis ve meslek komite üyelerinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda, Antep fıstığında bu yıl 250-300 bin ton arasında rekoltenin beklendiği bildirildi.
Son günlerde Antep fıstığına yönelik aşırı fiyat artışlarının kamuoyunda gündeme gelmesi üzerine Antep fıstığı ve baklava sektörünün temsilcileri Gaziantep Ticaret Odası'nda gerçekleşen toplantıda bir araya gelerek fiyat artışı ve iki sektörün sorunlarını değerlendirdi.
Gaziantep Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Uğur Acıoğlu'nun başkanlığında gerçekleşen toplantıda, Antep fıstığı ve baklava sektörünün birbirini bütünleyen sektörler olduğu, Antep fıstığının baklava, tatlı ve çikolata sektörünün çok önemli bir girdisi olduğu vurgulandı.
Toplantıda, “Antep fıstığı ve baklava bizim kültürümüzün önemli iki motifidir ve aynı zamanda coğrafi işaretli kültürel mirasıdır. Son günlerde fıstık fiyatının aşırı arttığı ile ilgili yapılan spekülasyonlarla ve manipülasyonlarla yapay bir kriz oluşturuluyor. Birlikte hareket ederek şehrimize ve her iki sektöre zarar verilmesini önleyeceğiz.”denildi.
“Antep fıstığında bu yıl rekor üretim bekleniyor”
Toplantıda yapılan değerlendirmelerde, son günlerde kamuoyunda Antep fıstığının fiyatlarının aşırı şekilde artarak 210-220 TL arasında olduğu ile ilgili bilgilerin spekülasyon amacıyla yayıldığı ve bilgi kirliliği yaratılmaya çalışıldığı ifade edildi.
Fıstıkta bu yıl rekoltenin 250-300 bin ton arasında olacağının beklendiği ve bu rekoltenin Gaziantep ve bölge ekonomisine çok büyük bir girdi sağlayacağının altı önemle çizildi.
“Antep fıstığına ve baklavaya hepimiz sahip çıkmalıyız”
Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Uğur Acıoğlu toplantının ardından yaptığı değerlendirmede, “Sadece Gaziantep'in değil, Türkiye'nin değeri olarak Antep fıstığına ve baklavaya hepimiz sahip çıkmalıyız.”dedi.
Acıoğlu, “Antep fıstığında üretimde yıldan yıla büyük farklılıklar görülüyor. Üretimin fazla olduğu sene ürün arzının artması fiyatları düşürmekte ve arzın az olduğu yıllarda ise fiyatlar yükselmektedir. Antep fıstığı, baklava, tatlı ve çikolata sektörünün çok önemli bir girdisi ve aynı zamanda adı bizim kentimizle özdeşleşmiş geleneksel bir ürünüdür. Antep fıstığının son yıllarda çikolata ve dondurma imalatında ve kuruyemiş olarak yoğun bir şekilde tüketilmesi sonucu talep artmış, buna karşılık üretimde de önemli artışlar olmuştur. Nitekim bu yıl beklenen ürün bolluğu bunun en önemli göstergesi olacak.”şeklinde konuştu.
Sadece Gaziantep'in değil, Türkiye'nin değeri olan Antep fıstığına ve baklavaya herkesin sahip çıkması gerektiğini belirten Acıoğlu, iki sektörün temsilcilerinin bir araya geldiği toplantıda ise Gaziantep için önemli bir katma değer olan Antep fıstığı ve baklava sektörünün sorunlarını çözmek için bir olup ortak hareket edilmesi yönünde karar alındığını bildirdi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Avrupa Birliği Komisyonu tarafından alınan son kararla, vatandaşların Schengen vizesi süreçlerinde uzun süredir beklediği bir kolaylık hayata geçti.
Batman merkez Kocalar köyü sınırlarında, Batman Çayı kıyısında bin 100 dekarlık alanda kurulacak olan Tarıma Dayalı Sera Organize Sanayi Bölgesi (Sera OSB) projesinde sona gelindi. Kuruluş protokolü onay aşamasında bulunuyor.
Yaklaşık 600 bin kamu işçisi 2025-2026 yılında geçerli olacak zam oranının belirlenmesine yönelik Hükümet, kamu işçilerine üçüncü ve son zam teklifini iletti. Saat 11:00'de başlayan ve 15 dakika süren toplantıda zam teklifi ilk 6 ay için yüzde 17'den yüzde 24'e çıkarıldı.
2022 yılının mart ayında faaliyete geçen Batman Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Batman Teknokent), bünyesindeki 31 girişimci firma ve 37 projeyle çalışmalarını sürdürüyor.