Aylık en yüksek reel getiri külçe altında oldu

Mayıs ayının finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları açıklayan TÜİK, aylık en yüksek reel getirinin külçe altında gerçekleştiğini belirtti.
TÜİK verilerine göre, en yüksek aylık reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 4,06, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 7,19 oranlarıyla külçe altında gerçekleşti.
Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından Euro yüzde 0,33 oranında kazandırırken; BIST 100 endeksi yüzde 1,03, Amerikan doları yüzde 1,28, Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 2,34 ve brüt yüzde 2,56 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde Euro yüzde 3,34, BIST 100 endeksi yüzde 1,94, Amerikan doları yüzde 1,69, DİBS yüzde 0,59 ve brüt yüzde 0,37 oranlarında yatırımcısına kazandırdı.
Külçe altın, üç aylık değerlendirmede; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 6,71, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 16,21 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken; BIST 100 endeksi Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 16,88, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 9,48 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.
Altı aylık değerlendirmeye göre BIST 100 endeksi; TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 5,39 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlarken; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 5,47 oranında yatırımcısına kaybettirmiştir. Aynı dönemde DİBS, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 18,30, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 8,91 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.
Yıllık değerlendirmede en yüksek reel getiri BIST 100 endeksinde gerçekleşti
Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde BIST 100 endeksi; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 2,84, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 22,02 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağlayan yatırım aracı oldu.
Yıllık değerlendirmede, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından Euro yüzde 2,86, külçe altın yüzde 6,34, Amerikan doları yüzde 12,94, brüt yüzde 21,10 ve DİBS yüzde 27,69 oranlarında kaybettirmiştir. TÜFE ile indirgendiğinde Euro yüzde 15,26, külçe altın yüzde 11,12 ve Amerikan doları yüzde 3,29 oranlarında yatırımcısına kazandırırken; brüt yüzde 6,39 ve DİBS yüzde 14,21 oranlarında kaybettirmiştir.(İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEBD) Batman İl Başkanı Mehmet Emin Değirmenci, yaz sezonunda olmamıza rağmen Batman'da konut satışlarının geçmiş yıllara göre ciddi bir durgunluk yaşadığını açıkladı.
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yaz tatilinde memleketlerine dönen yurtdışındaki vatandaşların, Türkiye ekonomisine yılda 700-800 milyar TL döviz bıraktığını belirtti. Aile başına ortalama 15 bin Euro harcandığını vurgulayan Palandöken, tüm sektörlerin bu canlılıktan olumlu etkilendiğini söyledi.
ÇAYKUR, yaş çay piyasasında oluşan düşük fiyatlara ve uzun vadeli ödemelere karşı üreticileri uyardı: "Ne yoğunluk var ne de ödeme krizi; fiyatları düşürmeyin."
Avrupa Birliği Komisyonu tarafından alınan son kararla, vatandaşların Schengen vizesi süreçlerinde uzun süredir beklediği bir kolaylık hayata geçti.