Bakan Bolat, ekonomide destekleyici adımları değerlendirdi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 43'ten yüzde 40,5'e çekme kararını değerlendirdi.
Faiz oranlarındaki düşüşün ihracatçılar açısından olumlu etkiler oluşturacağını belirten Bolat, devlet kurumlarıyla yakın iş birliği içinde hareket ettiklerini ifade etti.
Bolat, politika faizindeki indirimin ardından reeskont kredisi iskonto oranının yüzde 20,33 seviyesine gerilediğini, böylece ihracatçı firmaların finansman maliyetlerinin yüzde 25,52’ye düştüğünü söyledi.
"Bu dönemde ihracatçılarımızın finansmana erişimlerinin kolaylaştırılması ve desteklenmesi için büyük bir hassasiyetle çalışıyoruz" diyen Bakan, Türk Eximbank’ın 2024 yılında ihracat sektörüne yaklaşık 48,7 milyar dolarlık kaynak sağladığını ve 2025'te bu rakamın 52 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini aktardı.
Ekonomideki olumlu gelişmelere de dikkat çeken Bolat, enflasyonun gerilemesi, milli gelirin yükselmesi, dış ticaret ve cari işlemlerdeki dengelenmenin finansal istikrar için önemli adımlar olduğunu vurguladı. Ayrıca döviz rezervlerindeki artış ve refahın toplum geneline yayılması için atılan adımların ekonomideki toparlanmayı desteklediğini dile getirdi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Şap hastalığı nedeniyle birçok il gibi hayvan giriş çıkışlarının yasaklandığı Batman'da da besiciler, aşının zamanında temin edilmemesinden ve ilaç yetersizliğinden şikayetçi. Üreticiler, devletin acil destek sağlamasını talep ediyor.
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), alımını gerçekleştirdiği hububat, mısır ve haşhaş kapsülüne ilişkin toplam 3 milyar 570 milyon liralık ödemenin, bugün itibarıyla üreticilerin banka hesaplarına yatırıldığını duyurdu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın toplam rezervleri, önceki haftaya kıyasla 1 milyar 750 milyon dolar artarak 180 milyar 107 milyon dolara yükseldi. Bu seviye, şimdiye kadarki en yüksek rezerv miktarı olarak kayıtlara geçti.