Bakan Bolat: Tüketiciyi korumak için 8,8 milyar TL’yi aşan ceza uygulandı
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Haziran 2023’ten bu yana reklam, haksız ticari uygulamalar, tüketici sözleşmeleri, ürün güvenliği ve fiyat etiketi denetimleri kapsamında 8,8 milyar TL’nin üzerinde idari para cezası uygulandığını açıkladı.
Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Ankara’da düzenlenen 29'uncu Geleneksel Tüketici Ödülleri Töreni’nde tüketici haklarının korunması ve güvenilir ticaretin güçlendirilmesine yönelik çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu.
Tüketici bilincinin geliştirilmesi, tüketici haklarının korunması ve güvenilir ticaret anlayışının yaygınlaştırılmasının hedeflendiğini belirten Bolat, Ahilik geleneğinden gelen dürüstlük, hakkaniyet ve güven ilkeleri doğrultusunda çalışmaların sürdürüldüğünü ifade etti.
Tüketici uyuşmazlıklarında 14 milyar TL’lik çözüm
Bolat, Tüketici Hakem Heyetlerinin 1995’ten bu yana yaklaşık 19 milyon başvuruyu karara bağladığını bildirdi.
2026 yılında ise toplam tutarı yaklaşık 14 milyar TL olan 784 bini aşkın uyuşmazlığın mahkemeye gidilmeden çözüme kavuşturulduğunu belirten Bolat, bu çalışmaların vatandaşların hak arama sürecini kolaylaştırdığını ve yargının iş yükünün azaltılmasına katkı sağladığını kaydetti.
Ürünlerde güvensizlik oranı yüzde 1’e düştü
Ürün güvenliği denetimlerine de değinen Bolat, 2011 yılında yüzde 32 olan güvensizlik oranının yüzde 1 seviyesine kadar düşürüldüğünü açıkladı. Özellikle çocukların sağlığını ve güvenliğini tehdit eden ürünlere karşı denetimlerin sürdüğünü vurguladı.
Yenilenmiş ürün sistemiyle bugüne kadar yaklaşık 1,8 milyon teknolojik ürünün yeniden ekonomiye kazandırıldığını aktaran Bolat, dijital dünyada tüketicilerin korunmasına yönelik mevzuat düzenlemelerinin de güçlendirildiğini belirtti.
Tüketici bilincine katkı sunanlara ödül
Törende tüketici bilincinin gelişmesine katkı sağlayan tüketiciler, bilinçli tüketimi eserleriyle anlatan öğrenciler, bilimsel çalışmalarıyla alana katkıda bulunan akademisyenler, medya kuruluşları ve özel sektör temsilcileri ödüllendirildi.
Bolat, tüketici haklarının korunması ve güvenilir piyasa yapısının güçlendirilmesi için çalışanlara teşekkür ederek, 86 milyon vatandaşın güvenle alışveriş yapabildiği, işletmelerin adil rekabet koşullarında faaliyet gösterdiği şeffaf ve sürdürülebilir bir piyasa düzenini geliştirmeyi hedeflediklerini ifade etti. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
HAK-İŞ Konfederasyonu tarafından Ankara’da düzenlenen “Türkiye’de Çalışma Hayatının Gelecek 50 Yılı Çalıştayı”nda, çalışma hayatının geleceğine ilişkin 10 tematik başlık ele alındı.
Bir emlak ilan sitesinin hazırladığı eylül ayı konut değer raporuna göre Türkiye genelinde ortalama konut satış fiyatı 5 milyon 412 bin 500 lira oldu.
Brent petrolün vadeli varil fiyatı, önceki günü 109,55 dolardan kapatmasının ardından bugün yaklaşık yüzde 1 artışla 110,63 dolara çıktı.