Enflasyon rakamları açıklandı: Memur ve emeklinin maaş zammı belli oldu
Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Aralık 2025 döneminde aylık bazda yüzde 0,89; yıllık bazda yüzde 30,89 oldu. Buna göre, memur ve memur emeklisi için 6 aylık enflasyon farkı yüzde 6,85 olarak gerçekleşti. Bu farka yüzde 11 toplu sözleşme zammı eklendiğinde memur ve emeklisinin 2026 yılı ilk 6 aylık dönem için maaş zammı yüzde 18,6 oldu. SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise yüzde 12,19 oranında zam alacak.
Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 30,89, aylık yüzde 0,89 arttı.
TÜFE'deki (2003=100) değişim 2025 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0,89 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 30,89 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 30,89 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 34,88 artış olarak gerçekleşti.
En yüksek ağırlığa sahip 3 ana harcama grubunun yıllık değişimleri; gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 28,31 artış, ulaştırmada yüzde 28,44 artış ve konutta yüzde 49,45 artış olarak gerçekleşti. İlgili ana grupların yıllık değişime olan etkileri ise gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 7,07, ulaştırmada yüzde 4,36 ve konutta yüzde 7,52 oldu.
En yüksek ağırlığa sahip 3 ana harcama grubunun aylık değişimleri; gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1,99 artış, ulaştırmada yüzde 1,03 azalış ve konutta yüzde 1,39 artış olarak gerçekleşti. İlgili ana grupların aylık değişime olan etkileri ise gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0,48, ulaştırmada yüzde -0,16 ve konutta yüzde 0,24 oldu.
Endekste kapsanan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5'li Düzey) 2025 yılı Aralık ayı itibarıyla, 27 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 8 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 108 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.
Zam oranı belli oldu
TÜİK verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), aralık 2025 döneminde aylık bazda yüzde 0,89; yıllık bazda yüzde 30,89 oldu.
Buna göre, memur ve memur emeklisi için 6 aylık enflasyon farkı yüzde 6,85 olarak gerçekleşti. Bu farka yüzde 11 toplu sözleşme zammı eklendiğinde memur ve emeklisinin 2026 yılı ilk 6 aylık dönem için maaş zammı yüzde 18,6 oldu.
SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise yüzde 12,19 oranında zam alacak. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Eskişehir Kalkınma Platformu Ekonomi İstişare Toplantısı'nda kentin ekonomik görünümünü ve kalkınma alanlarını iş dünyasının temsilcileriyle değerlendirdi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de kamu, finansal sektör, özel sektör ve hanehalkının toplam borcunun milli gelire oranının yüzde 91 olduğunu belirterek, düşük borçluluğun zorlu küresel koşullarla mücadelede ekonomiye önemli bir esneklik sağladığını ifade etti.
Uluslararası Esnaf Birliği (UEB) Batman İl Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, birliğin kuruluş amacı ve hedeflerine ilişkin yaptığı açıklamada, küçük esnafı büyük işletmeler karşısında güçlendirmeyi, doğrudan üreticiden ürün tedarikini sağlamayı ve esnafı uluslararası ticarete açmayı hedeflediklerini söyledi.
Eskişehir'de tüketici sağlığının korunması ve güvenilir gıda arzının sağlanmasına yönelik 13-19 Ağustos tarihleri arasında 319 risk esaslı gıda ve yem işletmesi denetlendi. Denetimler kapsamında 7 idari yaptırım uygulanırken, toplam 396 bin 271 lira para cezası kesildi.