Gübre fiyatları düşürüldü prim desteği artırıldı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, gübre fiyatlarında yüzde 15'lere varan indirime gideceklerini, arpa ve buğdayda 5 kuruş olan prim desteğini 10 kuruş olarak ödeyeceklerini söyledi.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, gübre fiyatları ve prim desteğine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
"Gübrede yüzde 15'lere varan bir indirim sağlanacak"
Kur üzerinden ekonomiye yapılan saldırıların malum olduğunu söyleyen Pakdemirli, "Kimyevi gübre fiyatlarında artış yaşandı. Bu artışların bir kısmı maliyet artışlarından kaynaklanıyorken diğer kısmı kasıtlı ve spekülatif sebeplere dayanmaktadır. Kimyevi gübre fiyatlarında gübre cinslerine göre değişmekle birlikte yüzde 15'lere varan bir indirim sağlanacak. Örneğin, DAP gübrenin tonu 3 bin 250 liradan 2 bin 900 liraya düştü. Yapılan indirimin piyasaya yansımasıyla tüm sektörün benzer hassasiyeti göstermesini bekliyoruz. Gübre fiyatlarında aşırı artış yapan firmaları da yakın takibe aldık." dedi.
"5 kuruş olan prim desteğini 10 kuruş olarak ödeyeceğiz"
Uzun yıllardır artmayan buğday, arpa ve prim desteklerini de arttıracaklarını sözlerine ekleyen Pakdemirli, "Arpa ve buğdayda 5 kuruş olan prim desteğini yüzde yüz arttırarak önümüzdeki yıl 10 kuruş olarak ödeyeceğiz. Toprak Mahsulleri Ofisi üzerinden çiftçimizin önümüzdeki hasat döneminde hiçbir şekilde mağdur edilmesine izin vermeyeceğiz. Arpa ve buğday ürünleri üreticisinin alın teri ürünlerini dünya fiyatlar üzerinden alacağız. Dünya fiyatları üzerinden alacağız. Çiftçimizin herhangi bir endişesi olmasın." açıklamasında bulundu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Batman Sigortacılar Derneği Başkanı Mehmet Salih Ekinci, çiftçilerin tarımsal desteklerden faydalanabilmeleri için 2026 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlarını zamanında yaptırmaları gerektiğini belirtti.
Batman Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Cemil Turan, Maliye Bakanlığı'nın yeni düzenlemesiyle basit usulde vergilendirilen küçük esnafın deftere tabi olmasının ekonomik yük getireceğini söyledi.
Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde bulunan Gürbulak-Bazergan Sınır Kapısı nedeniyle Türkiye'nin Gürbulak Gümrük Genel Müdürü İran'ın Bazergan Gümrük Müdürü bir araya geldi.
Batman esnafı nitelikli eleman bulmakta zorlanırken, çıraklık ve mesleki eğitim desteği ise yeniden talep ediliyor.