HAKSİAD Artuklu İlçe Başkanı Saka: Yüksek faiz oranları piyasada ciddi bir durgunluğa neden oluyor
HAKSİAD Artuklu İlçe Başkanı Ramazan Saka, Mardin iş dünyasının mevcut ekonomik durumu ve çözüm önerileri hakkında konuşarak, "Yüksek faiz oranları piyasada ciddi bir durgunluğa neden olmaktadır. Sermayenin reel üretim ve ticari faaliyetler yerine yüksek faiz getirisine yönelmesi, esnafın ve sanayicinin nakit akışını daraltarak ticari faaliyetlerine ciddi boyutta zarar vermektedir." dedi.
İLKHA mikrofonuna konuşan Hak Sanayici ve İş Adamları Derneği (HAKSİAD) Artuklu İlçe Başkanı Ramazan Saka, Mardin iş dünyasının mevcut ekonomik durumu ve çözüm önerilerine dikkat çekti.
Saka, ülke genelinde olduğu gibi Mardin'de de yaşanan zorlu süreçte artan üretim maliyetleri, enflasyonist ortam ve finansmana erişimdeki zorlukların KOBİ'ler üzerinde adeta güçlü bir kıskaç oluşturduğunu belirtti.
Özellikle yüksek faiz oranlarının piyasada ciddi bir durgunluğa neden olduğunu söyleyen Saka, sermayenin reel üretim ve ticari faaliyetler yerine yüksek faiz getirisine yönelmesinin esnafın ve sanayicinin nakit akışını daraltarak ticari faaliyetlerine ciddi boyutta zarar verdiğini kaydetti.
Artan üretim maliyetleri, enflasyonist ortam ve finansmana erişimdeki zorlukların KOBİ'leri zorlu bir kıskaca aldığını ifade eden Saka, "HAKSİAD Artuklu İlçe Başkanlığı olarak bölgemizdeki esnaf ve sanayicimizin mevcut ekonomik süreçte yaşadığı sıkıntıları yakından takip ediyor, üyelerimizin beklentileri doğrultusunda çözüm önerileri üzerinde çalışıyoruz. Ülkemizin içinden geçtiği bu zorlu süreçte artan üretim maliyetleri, enflasyonist ortam ve finansmana erişimdeki zorluklar, KOBİ'lerimiz üzerinde adeta güçlü bir kıskaç oluşturmaktadır. Mardinli iş insanlarımız, kâr marjlarının erimesi ve nakit akışındaki tıkanıklıklar nedeniyle büyük bir özveriyle ayakta kalma mücadelesi vermektedir." dedi.
"Yüksek faiz oranları piyasada ciddi bir durgunluğa neden olmaktadır"
Saka, yüksek faiz oranlarının piyasayı ciddi anlamda durma noktasına getirdiğini belirterek, "Özellikle yüksek faiz oranları piyasada ciddi bir durgunluğa neden olmaktadır. Sermayenin reel üretim ve ticari faaliyetler yerine yüksek faiz getirisine yönelmesi, esnafın ve sanayicinin nakit akışını daraltarak ticari faaliyetlerine ciddi boyutta zarar vermektedir. Yatırım kararlarının ertelendiği, istihdamda temkinli adımların atıldığı bu süreçte işletmelerimizin sürdürülebilirliği için somut adımlar atılması şarttır." ifadelerini kullandı.
"Sermayenin faiz yerine üretime yönlendirilmesi teşvik edilmelidir"
Çözüm önerilerinde bulunan Saka, şunları kaydetti:
"Bu doğrultuda, devletten ve ilgili mercilerden beklentimiz olan çözüm önerilerimizi şu başlıklarla sunuyoruz: Birincisi, KOBİ'lerimizin finansmana erişimini kolaylaştıracak, geri ödemesiz dönem içeren destek mekanizmaları hayata geçirilmeli, Kredi Garanti Fonu (KGF) desteklerinin kapsamı genişletilmelidir. İkincisi, üretimin cazibesi artırılmalıdır. Üretim yapan işletmeler için özel vergi muafiyetleri ve enerji destekleri sağlanarak sermayenin faiz yerine üretime yönlendirilmesi teşvik edilmelidir. Üçüncüsü, maliyet yükleri hafifletilmelidir. Vergi ve SGK borçları için uzun vadeli, faizsiz yapılandırma seçenekleri sunulmalıdır. Dördüncüsü, yatırım ve istihdam korunmalıdır. Yatırımcı riskini paylaşacak bölgesel teşvikler artırılmalı ve mevcut istihdamın korunması adına ekonomik durgunluk dönemlerinde daha esnek destek mekanizmaları devreye alınmalıdır. Mardin'in ticari potansiyeline ve esnafımızın üretme azmine inancımız tamdır. HAKSİAD ailesi olarak çözüm önerilerimizin hayata geçirilmesi noktasında tüm platformlarda sesimiz olmaya devam edeceğiz." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Mısır Arap Cumhuriyeti Yerel Kalkınma Bakanı Dr. Manal Awad Mikhail ile bir araya gelerek COP31 hazırlıkları ile iki ülke arasındaki iş birliğini değerlendirdi.
Türkiye'de sanayi, inşaat ile ticaret-hizmet sektörlerini kapsayan ücretli çalışan sayısı mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,5 artarak 15 milyon 970 bin 105 kişiye yükseldi.
Türkiye genelinde haziran ayında 129 bin 979 konut satıldı. Konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15,8 artarken, ipotekli satışlarda yüzde 72,1'lik yükseliş kaydedildi.