Kur korumalı mevduat nedir?

Kur Korumalı Mevduat; Türk lirası cinsinden açılan bir hesap olup, enflasyonu düşürmek, piyasaları ekonomik olarak rahatlatmak amacıyla açılan bir hesaptır.
Kur korumalı hesabı açmak isteyen bir kişi, hesabı açtığı tarihten itibaren belirlenen kur fiyatı üzerinden hesabın bakiyesi korunur.
Bu şekilde elinde dövizi, altını bulunan vatandaş, bankaya giderek bu dövizini TL cinsine dönüştürür. Bir müddet sonra yeniden TL'sini döviz cinsine çevirmek istediğinde, bu durumda hesap bakiyesindeki TL değerinin kayıp yaşama riskinden korunmasını sağlar.
Kur korumalı mevduatla birikimlerini TL mevduat olarak değerlendiren kişilerin, döviz kurlarındaki dalgalanmalar karşısında mağdur olmaması ve birikimlerinin dövize karşı değer kaybetmemesi için yapılan mevduat ürünüdür.
Kur korumalı TL vadeli mevduat hesabı vadeye kadar beklenmesi durumunda, anapara kaybı riski taşımaz, kazandıran bir yatırım aracıdır. Kur korumalı TL vadeli mevduat hesabının getirisi üzerinden Gelir Vergisi (Stopaj) kesintisi yapılmaz.
Vatandaşlar Kur Koruma Mevduatı hesabıyla ilk kez 21 Aralık 2021 tarihinde hükümetin açıklamasıyla tanıştı.
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Altın fiyatlarındaki rekor artış, hem kuyumcu esnafını hem de evlilik hazırlığı yapan gençleri zor durumda bırakıyor. Kuyumcular, fiyatların öngörülemez hale geldiğini ve sattıkları altını yerine koyamadıklarını belirtiyor.
Mardin’e gelen Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Mardin Ovası’ndaki kuraklık ve ürün kaybına dikkat çekerek, “2024 Ekim ayından 2025 Nisan sonuna kadar yedi buçuk aydır çok ciddi manada kuraklık yaşıyoruz.” dedi.
2025 yılında fıstık rekoltesinin geçen yıla oranla yüzde 25 ile 30 arasında olmasını beklediklerini belirten Şanlıurfa Şıracılar ve Kuruyemişçiler Odası Başkanı Ahmet Aslan, kuraklık ve sulama yetersizliği gibi faktörlerin rekolteyi olumsuz etkilediğini ifade etti.
Batman'da fıstık üretimi doğal afetlerin hedefi olurken, çiftçiler kayıplarının tespiti ve çözüm için yetkililere çağrıda bulundu.