Memur-Sen zam taleplerini açıkladı

Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, memur ve memur emeklisine yapılacak olan toplu sözleşme zammına dair ilk teklifini açıkladı.
Yalçın açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:
"Adil olanı hayata geçirmek için toplu sözleşme masasına her zaman önem veriyoruz. Toplu sözleşme dışında yapılan düzenlemeler sistemi altüst etmiştir. Düzenlemeler, iyileştirmeler toplu sözleşmenin konusudur.
Kamu işvereni için 1 haftalık uzun b ir süre olacak. Bu süre içerisinde kamu işvereni tekliflerimizi ayrıştırıp 1 Ağustos’ta zamanı verimli kullanmamız, kısa süre içerisinde bu kadar konuyu konuşacağımız toplu sözleşmeye teklifle gelmelidir.
Kamu işvereni mutlaka hazırlık süreci olarak görmelidir.
Ocak ayından bu zamana dolar kurunda yüzde 46, gram altında yüzde 47’ye yakın yükselişin olduğu, 1 aylık süreçte akaryakıtta artışın yaşandığı ekonomik tablonun vergiler, emtia ve zorunlu giderlere yansıdığı bir dönemde toplu sözleşmeye gidiyoruz.
Toplu sözleşme sisteminin dayanağı olan kanun miladını doldurmuştur. Toplu sözleşmede 4688 sayılı kanunu değiştirme ve güncelleme noktasında ortaklaşa bir iradenin kayıt altına alınmasını hedefliyoruz.
2024-25 yıllarını kapsayacak maaş ve ücret artışlarına ilişkin tekliflerimizi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Öncelikle sözün yerine gelmesi vaadin karşılığını bulması için 22 bin TL’den kaynaklı en düşük devlet memuruna eksik uygulanan 1650 TL’nin başlangıçta tazminini istiyoruz.
En düşük memur maaşını gösterdikleri rakamla 22 bin TL’ye ilişkin yapılan hesaplamada uyum yok. Bu boyutu ile en düşük devlet memuru maaşı 22 bin TL’ye çıkmamış arada 1650 TL’lik fark kalmıştır.” (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Türkiye Kamu-Sen Gaziantep il Temsilcisi Mehmet Akmaz, memur ve emeklisine verilen zamlara tepki göstererek, memur ve emeklisine verilecek zam oranlarının hayal kırıklığına neden olduğunu belirtti.
Vatandaşlara yönelik enerji desteklerine değinen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Bu sene 700 milyar liraya yakın bir enerji desteği var. Dolayısıyla biz bütçe imkânları nispetinde bu desteklere devam edeceğiz." dedi.
Tüp fiyatlarındaki fahiş artış, hem vatandaşları hem de tüp satıcılarını zor durumda bıraktı. 12 kilogramlık mutfak tüpü bin liraya dayanırken, birçok vatandaş tüp almaktan vazgeçti. Satıcılar ise artan maliyetler ve azalan satışlar nedeniyle endişeli.
Türkiye'nin sanayi kentlerinden Bursa, ülkenin yılın ilk yarısındaki toplam ihracatına 8 milyar 539 milyon 825 bin dolarlık katkı sağladı.