Midyat’ın yeşil altını acur tezgahlarda yerini aldı

Sofralık ve turşu olarak tüketilen, haziran ayında ilk hasadı yapılan Midyat acuru bereketiyle tezgahlara girdi.
Mardin'in Midyat ilçe ekonomisinde önemli bir paya sahip olan, yazın sofralık, kışın ise turşu olarak en çok tüketilen yaz mevsimi ürünlerinden Midyatlıların “Yeşil Altın” olarak tabir ettiği acur (tirozi), tezgâhlarda satışa sunuldu.
Nisan ayı başlarında nadasa olarak bırakılan ve yabani otlardan arındırılmış tarlalarda ekilen acur meyvesi, havaların ısınmasıyla haziran ayı başlarında ilk mahsullerini veren acura halk yoğun rağbet gösteriyor.
Özellikle elverişli hava ve toprağı nedeniyle adını acur meyvesinden alan Midyat’ın Acırlı (Derizbine) Mahallesi’nde yoğunlukla yetişen acur, halkın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
Kabakgiller familyasından olan yuvarlak ve uzun şeklinde iki çeşidi bulunan acurun birçok faydası bulunuyor. Meyve ve sebze olarak da tüketilen, besleyici bir bitki olan acur, özellikle sindirim sistemine yardımcı olduğu biliniyor.
Midyat’ta acur yetiştiriciliği önemli gelir kaynakları arasında yer alıyor. Sabahın erken saatlerinde hasat için gelen çiftçiler, ürünlerini ilçe merkezinde ve karayolu üstünde kurdukları geçici barakalarda satıyor.
Öte yandan Midyat’ta acur işleme, paketleme tesisi ve fabrikasının kurulmasının büyük bir ihtiyaç olduğu vatandaşlar tarafından sıklıkla dile getirilse de bugüne kadar bu konuda bir girişimde bulunulmadı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Küresel piyasalarda altının onsu 3 bin 330 dolardan alıcı buluyor. Çeyrek altın ise Kapalıçarşı'da 7 bin 19 TL'den satılıyor.
Dolar/TL, 8 Temmuz sabahında 40 TL civarında işlem görüyor. Euro/TL ise 47,00 seviyesinde el değiştiriyor.
Yıllardır "Türkiye'nin en ekonomik şehirlerinden biri" olarak anılan Bursa, yapılan son zamlarla bu unvanını kaybetti. Bursa’da toplu taşımaya yapılan yeni zamla birlikte tam bilet 35 TL’ye yükseldi. Bu artışla Bursa, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi metropolleri geride bırakarak Türkiye’nin en pahalı ulaşımına sahip kenti haline geldi.
İstanbul Sanayi Odası tarafından hazırlanan Türkiye'nin ikinci 500 büyük sanayi kuruluşu araştırmasına göre, Gaziantep ilk 3'te yer aldı.