Pütürge Ziraat Odası: Kar yağışı devam ediyor ve doğal afet etkisini sürdürüyor!

Malatya'da meydana gelen zirai don olayıyla ilgili hükümete seslenen Pütürge Ziraat Odası Başkanı Kürşat Ayaydın, çiftçilerin yaşadığı mağduriyetin giderilmesi talebinde bulundu.
Bazı şehirlerde 12 Nisan'da meydana kar yağışı nedeniyle gece saatlerinde hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesi ve akabinde oluşan zirai don nedeniyle kayısı, kiraz, ceviz, üzüm, elma ve fındık gibi birçok tarım ürününde ciddi anlamda hasar oluştu.
Toplamda 36 ilin etkilendiği zirai dondan Malatya'da da başta kayısı olmak üzere birçok üründe kayıp yaşandı.
"Kar yağışı devam ediyor ve doğal afet etkisini sürdürüyor!"
Pütürge ilçesindeki yaklaşık 2 bin rakımlı Kubbe Dağı'nda kar yağışının altında açıklamada bulunan Ziraat Odası Başkanı Kürşat Ayaydın, "Bugün 15 Nisan 2025, kar yağışı halen devam ediyor ve doğal afet etkisini sürdürüyor. Sayın Cumhurbaşkanım, buradan kayısı üreticileri ve çiftçileri olarak size sesleniyorum: Mağdur durumdayız. Kayısılarımız, geçim kaynağımız tamamen yandı. Kayısı, nazik ve narin bir meyve. 57 bin kayısı üreticisi ve yaklaşık 400 bin kişi, kayısıdan geçimini sağlıyor. Bu nedenle burada güçlü devletimizi kayısı çiftçisinin yanında görmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.
"Malatya'nın doğal afet kapsamına alınması gerekir"
Ayaydın, çiftçilerin zararın telafisi için acil destek beklediğini belirterek şu taleplerde bulundu:
"Malatya'nın doğal afet kapsamına alınması, çiftçilerin kredi borçlarının ertelenmesi, tarımsal sulama ve elektrik maliyetlerinin düşürülmesi, çiftçilere faizsiz kredi imkânlarının sağlanması, Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından çiftçilere gübre ve ilaç desteği verilmesi ve bu desteklerin bir sonraki sezonda ödenmek üzere planlanmasını talep ediyoruz."
Ayrıca konuyla ilgili çalışmaları Tarım ve Orman Bakanlığı'na ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'a ilettiklerini belirten Ayaydın, hükümetin bu taleplere sessiz kalmayacağına ve Malatya çiftçisinin mağduriyetini gidereceğine olan inancını dile getirdi.
"Her şeyimiz yandı, çiftçimizin mağdur olmaması için acil destek talep ediyoruz"
Kayısının Malatya ekonomisinin temel taşı olduğunu vurgulayan Ayaydın, "Malatya'da resmi verilere göre 9,5 milyon kayısı ağacımız var, ancak gayri resmi olarak bu rakam 12 milyona ulaşıyor. Türkiye'deki her 7 kişiden birine kayısı ağacı düşmekte. Hububatımız yandı, meyve ağaçlarımız yandı, kayısı ağaçlarımız yandı. Yani her şeyimiz yandı. Çiftçimizin mağdur olmaması için acil destek talep ediyoruz." dedi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, don felaketinden ağır darbe alan Malatya’da üreticilerin sesi oldu. "Yüzde yüze varan zarar var, sadece bu yıl değil, gelecek yıllar da tehdit altında." diyen Bayraktar, borçların ertelenmesi ve çiftçilere acil destek çağrısında bulundu.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın yüksek kira ve vergi yükü altında ezildiğini belirterek, kira stopajı uygulamasında düzenlemeye gidilmesi çağrısında bulundu.
Tofaş'ın Stellantis Otomotiv Pazarlama AŞ’yi devralmasına, yatırım ve rekabet taahhütleri doğrultusunda Rekabet Kurulu’ndan onay çıktı. Kurul, ilk kez bir devralma iznini yatırım şartına bağlayarak emsal niteliğinde bir karara imza attı.
İlkbahar'da özellikle doğu ve güneydoğu bölgelerinde görülen kar yağışı ve soğuk havalar beraberinde zirai ürünlerin olumsuz etkilenmesine neden olmuştu. Zirai don olayında Gaziantepli çiftçiler ciddi anlamda etkilenmedi.