Sanayi üretim endeksi kasımda yıllık yüzde 1,5 aylık yüzde 2,9 arttı

Kasım 2024'te sanayi üretimi, bir önceki aya göre yüzde 2,9, yıllık bazda ise, yüzde 1,5 artış gösterdi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Kasım 2024'e ilişkin sanayi üretim endeksi verilerini açıkladı. Verilere göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 1,5 artış gösterdi. Sanayi üretimi, 5 ay aradan sonra pozitif bir değer aldı.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış verilere göre ise sanayi üretimi, Kasım 2024'te bir önceki aya göre yüzde 2,9 oranında yükseldi.
Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, Kasım 2024’te yıllık bazda madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 6,6 azaldı. İmalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,2 artış gösterdi. Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 11,1 yükseldi.
Aylık bazda ise, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2,8, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 3, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2 artış kaydetti. Arındırılmamış sanayi üretim endeksi, yıllık bazda yüzde 0,8 arttı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "İstanbul'da kiralık konut yaparak hem kentsel dönüşüme katkı sunmuş olacağız hem de gayrimenkuldeki kira artışlarını aşağı çekip dengeleyeceğiz." dedi.
Batmanlı kuyumcu Hamit Erzik, düğün sezonunun başlamasıyla birlikte genç çiftlerin ağır ekonomik yük altında ezildiğini belirtti. Altın fiyatlarının yükselmesiyle birlikte birçok damat adayının borçlandığını vurgulayan Erzik, ailelerden evliliği kolaylaştırmalarını istedi.
HAKSİAD Batman Şube Başkanı Cemal Çetiz, siyonist işgal rejiminin bölgede yarattığı istikrarsızlığın sadece siyasi değil, ekonomik dengeleri de derinden sarstığını belirterek, Ortadoğu ekonomilerinin en büyük tehdidinin siyonist rejimin varlığı olduğunu söyledi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, haziran ayında enflasyon beklentilerinin tüm kesimlerde gerilediğini belirtti.