Şanlıurfa'da mısırın maliyeti belirlendi

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesi tarafından 2022 yılı ikinci ürün mısırın kilogram maliyeti 5 lira 54 kuruş olarak belirlendi
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesi tarafından maliyet analizine göre, mısırın kilogram maliyeti 5 lira 54 kuruş olarak öngörüldü.
Açıklamada, çiftçinin önünü görebilmesi için ürünün alım garantisinin olmasının gerektiği belirtildi.
Konu ile ilgili yapılan açıklamada, "Mısır hem insan beslenmesinde hem de hayvan yemi olarak kullanılan önemli bir bitkidir. Mısırın anavatanı Amerika’dır ve binlerce yıldan beri Anadolu topraklarında tarımı yapılan bitkilerdendir. Türkiye verim ortalamasının 700-1100 kilogram aralığında değişmektedir. Ülkemizde daha çok hayvan yemi olarak kullanılan at dişi mısır, tane olarak veya silaj şeklinde kullanılmaktadır. Hibrit çeşitlerin kullanılmasıyla yıldan yıla verim artışlarında belirgin artışlar olduğu gözlenmiştir. Verim artışı olmasına rağmen artan girdi maliyetleri üreticinin belini bükmüştür. Ülkemizin yıllık toplam mısır ihtiyacı yaklaşık 9 milyon ton, üretimimiz ise 6,5 milyon tondur. Aradaki 2,5 milyon tonluk kısım ithalat yoluyla karşılanmaktadır. Şanlıurfa’da ise 2022 yılında yaklaşık 1 milyon 700 bin dönüm mısır ekilmiş bununda karşılığı yaklaşık 1 milyon 700 bin ton ürün rekoltesi beklenmektedir. Türkiye sadece 2021 yılında 618 milyon dolar karşılığında 2,1 milyon ton mısır ithalatı gerçekleştirmiştir. " denildi.
Açıklamanın devamında ise "Üreticinin üretime devam edebilmesi için maliyetin esas unsurları olan tohum, gübre, ilaç, mazot ve elektrik gibi temel unsurların sübvanse edilmesi artık kaçınılmazdır. Çiftçinin önünü görebilmesi için ürünün alım garantisinin olması gerekiyor. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube olarak 2022 yılı ikinci ürün mısır kilogram maliyetini yaptığımız maliyet analizine göre 5 lira 54 kuruş olarak belirledik. Üretim maliyetlerinin bir yılda yüzde 200- 300 artış göstermesinden dolayı ikinci ürün Mısır üretici satış fiyatının en az 7.75 TL’nin altında olmaması gerekiyor. 3 kuruş olan mısır prim desteğinin ise en az 75 kuruş olması artan maliyetlerden dolayı kaçınılmazdır." ifadelerine yer verildi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Vatandaşlara yönelik enerji desteklerine değinen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Bu sene 700 milyar liraya yakın bir enerji desteği var. Dolayısıyla biz bütçe imkânları nispetinde bu desteklere devam edeceğiz." dedi.
Tüp fiyatlarındaki fahiş artış, hem vatandaşları hem de tüp satıcılarını zor durumda bıraktı. 12 kilogramlık mutfak tüpü bin liraya dayanırken, birçok vatandaş tüp almaktan vazgeçti. Satıcılar ise artan maliyetler ve azalan satışlar nedeniyle endişeli.
Türkiye'nin sanayi kentlerinden Bursa, ülkenin yılın ilk yarısındaki toplam ihracatına 8 milyar 539 milyon 825 bin dolarlık katkı sağladı.
Küresel piyasalarda altının onsu 3 bin 342 dolardan alıcı buluyor. Çeyrek altın ise Kapalıçarşı'da 7 bin TL'den satılıyor.