TÜİK: Ekonomi yüzde 0,9 büyüdü

Türkiye istatistik Kurumu, temmuz-eylül dönemine ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla verilerini açıkladı. Buna göre, GSYH yüzde 0,9 arttı.
Türkiye istatistik Kurumu (TÜİK), Dönemsel Gayrisafi Yurt İçi Hasıla, III. Çeyrek (temmuz – eylül) verilerini açıkladı. Buna göre, Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) yüzde 0,9 arttı.
Gayrisafi Yurt İçi Hasıla üçüncü çeyrek ilk tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak (2009=100), 2019 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 0,9 arttı.
Üretim yöntemiyle Gayrisafi Yurt İçi Hasıla tahmini, 2019 yılının üçüncü çeyreğinde cari fiyatlarla yüzde 11,5 artarak 1 trilyon 145 milyar 99 milyon TL oldu.
Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'yı oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2019 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; tarım sektörü toplam katma değeri yüzde 3,8, sanayi sektörü yüzde 1,6 arttı ve inşaat sektörü yüzde 7,8 azaldı. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri ise yüzde 0,6 arttı.
Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2019 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 0,6 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,4 arttı.
Hanehalkı nihai tüketim harcamaları yüzde 1,5 arttı
Yerleşik hanehalklarının ve hanehalkına hizmet eden kar amacı olmayan kuruluşların (HHKOK) toplam nihai tüketim harcamaları, 2019 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 1,5 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 7 artarken gayrisafi sabit sermaye oluşumu yüzde 12,6 azaldı.
Mal ve hizmet ihracatı yüzde 5,1 mal ve hizmet ithalatı ise yüzde 7,6 arttı
Mal ve hizmet ihracatı, 2019 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak yüzde 5,1 ithalatı ise yüzde 7,6 arttı.
İşgücü ödemeleri yüzde 19,8 arttı
İşgücü ödemeleri, 2019 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 19,8, net işletme artığı/karma gelir yüzde 6,2 arttı.
İşgücü ödemelerinin Gayrisafi Katma Değer içerisindeki payı yüzde 33,4 oldu
İşgücü ödemelerinin cari fiyatlarla Gayrisafi Katma Değer içerisindeki payı geçen yılın aynı çeyreğinde yüzde 31,3 iken bu oran 2019 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 33,4 oldu. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise yüzde 52'den yüzde 49,3'e düştü. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Yüzyıllardır süregelen tandır ekmeği geleneği, Batman'da bir aile işletmesi için sadece bir kültür mirası değil, aynı zamanda önemli bir geçim kaynağı haline geldi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş, memur maaş katsayısında yapılan yeni düzenleme sonrasında sosyal yardım programlarının aylık ödemelerinin artırıldığını belirtti.
ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD'ye yapılan tüm bakır ithalatına yüzde 50 gümrük vergisi getireceğini açıklamasının ardından, New York Comex borsasındaki bakır vadeli işlemleri yüzde 13 arttı.
Batman'da yaşayan çiftçi Şahin Özlük, ailesiyle birlikte 12 dönümlük arazide mor reyhan üretimi yaparak geçimini sağlıyor. Şifalı bitki olarak bilinen mor reyhan, hem çayı hem de baharatı ile Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor.