Tüketici fiyat endeksi yıllık yüzde 16,59, aylık yüzde 0,89 arttı

TÜFE'de 2021 yılı mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,89, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 6,39, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,59 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 14,13 artış gerçekleşti.
TÜİK verilerine göre, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla, yüzde 5,75 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 8,07 ile haberleşme ve yüzde 10,05 ile eğlence ve kültür oldu.
Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 28,39 ile ulaştırma, yüzde 21,79 ile ev eşyası ve yüzde 19,30 ile sağlık oldu.
Aylık TÜFE'ye göre 8 ana grup daha düşük, 4 ana grup daha yüksek değişim gösterdi
Aylık en yüksek düşüş gösteren grup yüzde 1,32 ile eğlence ve kültür oldu. En az artış yüzde 0,29 ile gıda ve alkolsüz içecekler ve yüzde 0,30 ile sağlık oldu.
Buna karşılık, 2021 yılı mayıs ayında artışın yüksek olduğu gruplar ise sırasıyla, yüzde 2,56 ile ulaştırma, yüzde 1,76 ile giyim ve ayakkabı ve yüzde 1,62 ile çeşitli mal ve hizmetler oldu.
Mayıs 2021'de, endekste kapsanan 415 maddeden, 97 maddenin ortalama fiyatında düşüş gerçekleşirken, 59 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı. 259 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.
Özel kapsamlı TÜFE göstergesi yıllık yüzde 17,49, aylık yüzde 0,98 arttı
İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'de 2021 yılı mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,98, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 6,48, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,49 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 14,35 artış gerçekleşti. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "İstanbul'da kiralık konut yaparak hem kentsel dönüşüme katkı sunmuş olacağız hem de gayrimenkuldeki kira artışlarını aşağı çekip dengeleyeceğiz." dedi.
Batmanlı kuyumcu Hamit Erzik, düğün sezonunun başlamasıyla birlikte genç çiftlerin ağır ekonomik yük altında ezildiğini belirtti. Altın fiyatlarının yükselmesiyle birlikte birçok damat adayının borçlandığını vurgulayan Erzik, ailelerden evliliği kolaylaştırmalarını istedi.
HAKSİAD Batman Şube Başkanı Cemal Çetiz, siyonist işgal rejiminin bölgede yarattığı istikrarsızlığın sadece siyasi değil, ekonomik dengeleri de derinden sarstığını belirterek, Ortadoğu ekonomilerinin en büyük tehdidinin siyonist rejimin varlığı olduğunu söyledi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, haziran ayında enflasyon beklentilerinin tüm kesimlerde gerilediğini belirtti.